Csokis álom málnával
Málna-csoki-mandula. Fagyigombócként is szerethető ezt a kombináció. De egyfolytában fagyit enni sem lehet és különben is vendégeink voltak, valami „normális” desszertet szerettem volna készíteni nekik. ez jó pár hete történt. Meleg volt nagyon, így a sütőt nem szívesen izzítottam volna be. Jelszó: sütés nélkül! Ez a „torta” gyorsan elkészül, hideg, a málna frissességet kölcsönöz neki, a csoki pedig kell bele, mert anélkül nincs is komoly desszert. S bár nem szépségdíjas, remek íze van.
Egyedül a folyékony glükóznál lehet, hogy felszalad a szemöldök. Ez azonban helyettesíthető Golden syruppal, de a legegyszerűbb (és legolcsóbb) megoldás a kismamarémségként elkönyvelt patikai kiszerelést beszerezni glükózból. Ebből aztán 3 evőkanálnyit kevés vízzel mikroban összeforralok és máris kész a glükóz szirup. Ezt egyébként a profi cukrászat és a bonbongyártók is előszeretettel használják, cél az állagjavítás vele.
Ajánlom ezt a receptet barátnőmnek Bnek, aki a sütievéskor még csak egy, mára pedig három gyönyörű kisfiú boldog mamája!!!!
Hozzávalók:
12,5 dkg 70%-os étcsoki
15 dkg tejcsoki
2,5 dl tejszín
3 ek folyékony glükóz szirup
6 ek Baileys
10 dkg őrölt mandula
8 db ropogós keksz
15 málnaszem (fagyasztott)
1 ek olvasztott vaj
A csokikat alacsony hőfokon felolvasztom, majd a lángról félrehúzom és hozzákeverem a tejszínt, a glükóz szirupot és a Baileyst. A kekszet összetöröm géppel vagy erős tasakba teszem és a sodrófát végiggörgetem rajta. A darált kekszet összekeverem az őrölt mandulával. Egy hosszúkás formát folpackkal kibélelek úgy, hogy túlnyúljon a forma peremén. Ezt bekenem az olvasztott vajjal, majd az őrölt mandula és keksz keverékének felét beleöntöm a formába és addig ügyeskedek, hogy a forma belsejét bevonja mindenhol a mandulás kekszdara. Ebbe beletöltöm a csokis keveréket. Belenyomkodom a málnaszemeket. A tetejére rászórom a kekszes-mandulás keverék maradék részét. A folpackot ráhajtom a tetejére és hűtőbe teszem. Jobb esetben egy egész éjszakára, rosszabb esetben min. 4 órára. Tálaláskor a formából kiborítom, a folpackot lefejtem róla, majd meleg vízbe mártott késsel szeletelem.
A kiindulási pont az Olive magazin egyik sütis különszámában talált olasz mogyorós süti volt.