Csokimousse-csillagánizs torony
Tavaly kezdődött. A Sok kicsivel. Barátnőm B nyert és két közös barátunk E és B2 “megsértődött” azon, hogy B nem őket hozta el a nyeremény-vacsira. A sértődésből az lett, hogy B bevállalta főz nekik vígaszvacsit. Bt nem konyhai munkásságáért szeretjük. Még. Még nem:-) Engem is meghívtak, hogy nekem is jó legyen. És aztán még hozzánk csapódott E2. 4 nő 1 pasi. Az élet más-más területéről. És azóta mindigmásfőz. De nem is igazán a főzésről és az evésről szól a történet. Hanem arról, hogy 1-1,5 havonta összeülünk, eszünk-iszunk-dumálunk és sokatsokat, SOKAT nevetünk. Tegnap is ilyen volt, most mexikóit ettünk (B2 előadásában), vörösbor és tequila is akadt. És a hangulat! Isteni volt! Ezekben az alkalmakban az (is) a jó, hogy áthatja a következő napomat is vidámsággal. Teszek-veszek és egyszer csak eszembe jut egy poén, simán nevetgélek rajta… Ma egy ilyen más-nap van. Mosolygós:-)
És mindennek SEMMI köze a desszerthez, amit a poszt címe beharangoz. Ez a Szenteste SZTÁRJA volt. Pöttyöm habzsolta befelé és mindhárman nagyon elégedettek voltunk a végeredménnyel. Finoman csillagánizsos és a csokimousse hőkezelt tojáshabbal készült! És naná, hogy így is jó:)
Hozzávalók:
Mandulás piskóta
75 g marcipán
25 g mandulaliszt
2×5 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 tojás
4 fehérje
65 g liszt
6 desszertgyűrű
A marcipánt a mandulaliszttel és 5 dkg porcukorral krémesre keverem. A 2 tojássárgát és az egy tojást hozzáadom és sűrű krémmé keverem. A fehérjét 5 dkg porcukorral kemény habbá verem. A hab 1/3át a mandulás masszába keverem, majd a maradékot lazán, elnagyolt mozdulatokkal, hogy a habot nem törjem agyon, hozzáadom. Rászórom a lisztet, majd összekeverem azzal is. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre kenem a masszát (egyenletesen!) és 190 fokon 8 percig sütöm. Szép aranysárga színe lesz és az íze már önmagában is remek!
Csokimousse
1 tojás
35 g cukor
80 g 75% étcsoki
120 g tejszín felverve
A tojást a cukorral vízfürdő felett habos-krémesre verem, közben a csokit felolvasztom. Az olvadt csokit a felevert tojáshabbal, majd a tejszínnel összekeverem. Habzsákba töltöm a krémet és hűtőbe teszem.
Csillagánizs szirup
80 ml víz
45 g cukor
2 csillagánizs mozsárban kissé megtörve
10 ml narancslé
A szirup összetevőit felfőzöm, majd rotyogtatom nagyjából 10 percig. A végeredmény kenhető, sűrű, szirup legyen.
Krém
100 g tejszín
100 g tej
2 csillagánizs
2 tojássárgája
25 g cukor
3 zselatinlap
210 g tejszín
A tejet, tejszínt, csillagánizst felforralom, majd a lángról félrehúzva 10 percig pihentetem. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom. A tojássárgákat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom (folyamatos keverés közben) a tejes keveréket csillagánizs nélkül természetesen! Majd láng fölött besűrítem. Hozzáadom a kinyomkodott zselatinlapokat és elkeverem a krémben. Szitán átszűröm a keveréket. A tejszínt felverem és a kézmelegre hűlt krémhez keverem.
Összeállítás: a desszertgyűrűvel a tésztából karikákat szúrok ki, összesen 12-t. A desszertgyűrű oldalát belülről sütőpapír csíkkal kibélelem, kicsit lógjon ki a tetején. Egy kiszúrt tésztakarikát nyomok az aljára. Ezt megkenem csillagánizs sziruppal, krémet kenek rá, majd ismét egy tésztakarika, sziruppal megken, krémmel befed. Hűtőben pár órát hűtöm.
Tálalás: A desszertgyűrűt lehúzom a sütiről, majd letekerem róla a sütőpapírt. A tetejére a habzsákból csokimousset nyomok.
Csokimousse-ok másként:
Alap csokimousse,
Málnával…,
Kétborsos fehércsoki mousse eperrel,
Csokimousse és parfe megint másként,
Mákos fehércsoki mousse forró konyakos meggyel
essen und trinken Special