Csicsóka-karfiol-cheddar gratin pekándiós-pankós krusztával
Tegnap ott tartottunk, hogy a csicsóka szuperzöldség. Most pedig nem is szaporítanám a szót, jöjjön egy olyan étel, amit konkrétan nem bírtam abbahagyni. Rájártam… Míg nem elfogyott… A héten két vendégség lesz, alig várom, hogy beépítsem a menübe. De mi benne az olyan jó? Maga a csicsóka karfiollal zseni, hiszen mindkettő diós ízű, krémesen összesülnek a sajttal a tejszínben. A tetején a pekán-pankós kruszta pedig szó szerint korona. Ropogós, finom. Készítsétek el és meglátjátok, nem hiába mondtam!-)
A Facebookon a tegnapi recept kapcsán jött egy remek recept. Még ma kipróbálom! Te már tagja vagy az ÍBcsapatnak?
Hozzávalók (1 személyes adag, ha jó a szívünk vagy kedveljük a másikat, kettő):
4 csicsóka
2 nagyobb karfiolrózsa
2 dl tejszín
1 dl zöldség alaplé
só
frissen őrölt (hosszú) bors
csipetnyi reszelt szerecsendió
3 dkg cheddar
1 marék pekándió
3 ek panko
diónyi vaj megolvasztva
A csicsókát megmosom, megpucolom, vékony karikákra szelem. A karfiol rózsájából is vékony szeleteket vágok. Egy hőálló tálat kivajazok, majd a karfiolszeleteket és a csicsókaszeleteket egymásra csúsztatva belerétegzem. Nem kell 1 csicsóka-1 karfiol módon, lehet 3 csicsóka szelet-1 karfiol, hogy a karfiol ne vigye el az ízeket. A tejszínt az alaplével felmelegítem, majd sózom, borsozom, szerecsendiót reszelek rá, beleolvasztom a reszelt cheddart, végül a zöldségekre öntöm. Ne lepje el, mert kifolyik. Jó feléig érjen a szósz. 200 fokon addig sütöm, míg a teteje piros nem lesz és a benne lévő zöldségek a folyadék egy részét be nem szívták, ill. meg nem puhultak. A pekánt durvára vágom, majd összekeverem a pankóval és az olvasztott vajjal. A gratin tetején elosztom és még 10 percig sütöm így.