Csicsóka-kaprival és vaníliás sóval, avagy az egyszerűség gyönyörködtet
10 nap múlva karácsony. Először és utoljára talán két éve álltam ilyen rosszul karácsony ügyben. Adventi koszorú van, a naptárba minden nap kis késéssel hozza az angyalka az ajándékot (nem bírom megszokni…), aztán pont… Jó nagy fekete. Nekem. Mert semmi más. De tényleg! A sütisdobozok üresen árválkodnak, ajándék egy szál sem. De holnaptól máshogy lesz! Rakétasebességre kapcsolok karácsony ügyben. De holnapig még mások a prioritások. Az ovikarácsony előbbre való.
De hogy ne göcsöljek tovább a karácsony témán, megosztom ezt veletek. Mert ez ZSENIÁLIS!!! Talán egy hónapja szabályos ámokfutást hajtottam végre csicsókafronton. Készült belőle krémleves gorgonzolával-csokival, gratin pekándióval, pankóval és pogácsa is. Mivel nagyon ízlettek, többször is. A család egyre nehezebben bírta…. És most megint rákívántam és tessék életem legütősebb fingerfoodját hoztam össze! Nem is a recept a lényeg, mert az nagyon egyszerű, hanem a párosítás!
Hozzávalók:
1-1,5 kg csicsóka
olívaolaj
kaprigyümölcs
vaníliás só
A csicsókát megmosom, majd megfőzöm. Meghámozom. Vajjal kikent kerámiatálba teszem. Olívaolajjal meglocsolom és vagy légkeverésen vagy légkeveréses grillen megsütöm. A kaprigyümölcsöt felkarikázom. Ha megsült a csicsóka rászórom a kaprigyümölcsöt, megszórom a sóval és befalom.
Vaníliás só: jó minőségű sóba belekeverjük a vanília magjait, ill. hozzátesszük magát a rudat. Pár hét alatt kész is a vaníliás sónk!