Citromos tavaszi spárgakrémleves spárgasípokkal
Nagyjából két hete a Cafe57ben ebédeltem, egy kedves bloggerkolléganővel. Mindamellett, hogy remekül elcsevegtünk az élet fontos és nagy dolgairól, közben szuper kajákat ettünk, meg a végén pompás kávéval tettünk pontot az ebéd végére. Szóval mindezek mellett volt szerencsénk egy isteni spárgakrémlevest kóstolni! Friss, üde, citromos, maga a tavasz! Reprodukáltam is iziben a hétvégén.
Hozzávalók:
2 csomag fehér spárga (1 kg)
fél kg zöld spárga
2 citrom és a leve
fehér balzsamecet
kevés tárkonyecet
só
cukor
2 dl tejszín
petrezselyem
A fehér spárgákat meghámozom, a sípokat levágom. A zöld spárgák sípjait is levágom. A héjakat és a szárvégeket annyi vízzel, amennyi ellepi, felfőzöm. A főzővízbe sót, cukrot, ecetet teszek, ill. belefacsarom a citromok levét és a félbevágott citromokat is beleteszem. 15-20 percig rotyogtatom, majd leszűröm. A maradék fehér spárgát ebben a vízben pikkpakk megfőzöm, leturmixolom és tejszínnel besűrítem. Ha kell, átszűröm, hogy krémes legyen a textúrája. Nekem mondjuk nem kellett. A zöld spárga sípjait a kész levesben 5 perc alatt megpárolom, cél, hogy roppanós maradjon! Vágott peterzselyemmel bőségesen megszórom és tárkonyecettel kicsit még savanyítok rajta.