Brokkolikrémleves márványsajttal
Az élénk színű krémleves sokkal több felnőttben kelt viszolygást, mint a gyerekekben. Egy szép lila céklalevesnek, narancssárga sütőtöklevesnek vagy egy zöld brokkolilevesnek a kicsik nagyon tudnak örülni! Járjunk jó példával elől!
A zöld levesek (az ovisaim szerint: Hulk levesek) közül a brokkoli mellett talán a spenót mutatja legrémisztőbb arcát. De csak színre persze. A brokkolit levesként leginkább mandulával párosítják, amivel nincs is semmi baj, hiszen szuperül kiegészítik egymást. Ütős egység a narancsos-gyömbéres verzió is. Hanem itt vannak a kékpenészes sajtok, amik a brokkolival talán még gazdagabb aromát adnak, mint a mandula vagy akár a gyömbér.
Néhány érdekesség a brokkoliról:
A neve olasz eredetű, jelentése káposztabimbó. Nagyjából 30 fajtája ismert, léteznek fehéres, sőt lilás nemesítések is! Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben. A kemopreventív anyagok képesek megelőzni, megállítani, illetve akár visszafordítani a daganatok kialakulását. Többek között a brokkoliban megtalálható az a szulforafan nevű anyag is, ami segíti a szervezetnek a daganatos sejtek elpusztítását célzó természetes folyamatainak beindulását. Fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében azáltal, hogy olyan fontos enzimek működését is támogatja, melyek miatt hamarabb eltűnnek a szervezetből a rákkeltő anyagok, továbbá lassítja az öregedést is. A leveshez nem kell a legdrágább rokfortot leemelni a polcról, a levesünk végül mégis különleges-aromás lesz.
Hozzávalók:
2 fej brokkoli
1 fej hagyma
1 szem burgonya
só
frissen őrölt bors
2 dl tejszín
1 citrom leve
20 dkg márványsajt
A krémlevesek elkészítésének alapszabálya:
Zöldség, sűrítőanyagnak 1 szem burgonya, kevés tejszín, zöldség alaplé (bár ez attól függően miből készült, kissé elviheti az ízeket), botmixer.
A brokkolit megmosom, rózsáira szedem. A burgonyát megpucolom. A hagymát apró kockákra vágom, majd 1 ek olívaolajon megfonnyasztom. Ezt követően hozzáadom a kockára vágott burgonyát és a rózsáira szedett brokkolit a szárával egyetemben. Zöldség alaplével vagy vízzel felhúzom. Annyit öntök rá, hogy 3 cm magasan ellepje. Sózom, borsozom és addig főzöm, míg a zöldségek meg nem puhulnak benne. Leturmixolom, majd tejsszínnel gazdagítom, citrom levével savanyítom, majd 15 dkg márványsajtot elmorzsolok és feloldok benne. A maradék márványsajtot a levesre szórva tálalom.
Tipp: A megfőtt brokkoliból, ha egy-két rózsát félreteszünk a turmixolás előtt, az is lehet levesbetét a sajt mellett.