Bodzás eperlekvár
Besztevör. De télleg. A bodza illata, íze lágyan az epres lekvárban. Nagyon ütős kombináció! Három üvegcsével készült. Bele is vagyok betegedve kicsit… Várom a következő tavaszt, hogy több is készülhessen ebből a csodából. Addig is itt a recept.
Hozzávalók:
1,3 kg eper
35 dkg cukor
1 citrom leve
10 tányér bodzavirág
2 cs dzsemfix 3:1
Az epret megmosom, alaposan átnézem, hogy nincs-e hiba rajta. Ha van, megeszem kivágom. Ha nagyobb eprekkel dolgozunk, felezzük őket. Nekem helyes kicsi zamatos epreim voltak. A cukorral és a citrom levével összeforgatom és 4 órát állni hagyom, hogy levet eresszen. Ezt követően a tetejére teszek 8 bodzatányért úgy, hogy a virágok érintkezzenek az eperrel. Kicsit bele is nyomkodom. Lefedem és 12 órát pihentetem. A tányérokat leszedem róla, átzuttyantom a vaslábasomba és aláfűtök. Felforralom, rászórom a dzsemfixet, majd rotyogtatom kicsit, hogy klassz állaga legyen. Egy kiskanálnyi mennyiséget hideg tányérra cseppentek és ha az kötni kezd, készen is vagyunk. Sterilizált üvegekbe merem.
Tipp: Érdemes kapcsiból 4-5x-i mennyiséget készíteni, mert rettenetesen eteti magát.