Bazsalikomos, gyömbéres szörp
“- Mennyire kedvelsz?
– Mint egy tavaszi macit?
– Tavaszi macit? (…) Az meg mi, a tavaszi maci?
– Hát sétálsz a mezőn át, egyedül, és egyszer csak eléd jön egy bársonyos szőrű, csillogó gombszemű, cuki kis medvebocs. És azt mondja neked: “Kis hercegnő, nincs kedved ma hemperegni velem egy kicsit?” Akkor összeölelkeztek, és egész nap csak hemperegtek a lóherével borított domboldalban, és rettenetesen jól szórakoztok. Csodás, nem?
– Isteni!
– Hát ennyire kedvellek.”
Murakami Haruki
Nehezen hiszem el, hogy TÉNYLEG ITT VAN! Hogy végre TÉNYLEG TAVASZ VAN! Simogat a napsugár, melengeti testem, lelkem. Vágyjuk a tavaszi ízeket. Friss zöldségek, terasz, limonádé… Mivel azonban még a friss gyümölcsök odébb vannak, használtam ami most van. Bazsalikom, gyömbér. Jó lett.
Hozzávalók:
fél kg cukor
1 l víz
5 cm gyömbér
1 nagy csokor bazsalikom
soksok citrom
ásványvíz/szóda
Első lépés a szirup legyártása: víz+cukor összeönt és felforral. Közben a gyömbért meghámozom, felkarikázom, majd stiftekre vágom. Maradhat karikázva is, de úgy kevésbé fog kioldódni az aromája. A szirupba áztatom. Ha langyosra hűlt, belenyomkodom a bazsalikomot is és hagyom kihűlni a szirupot. Másnap leszűröm. Soksok citrom facsart levével ízesítem, majd ásványvízzel higítva isszuk.