Bazsalikomos-fehér csokis krém balzsamos eperrel és az infuzionálás
A pohárkrém mint desszert, lehetőségek tárházát nyitja meg a kísérletező kedvű konyhatündérek, illetve az újdonságokra fogékony haspókok előtt. Mert tehetünk pohárba krémeket, gyümölcsöket, kekszdarával rétegezve, de játszhatunk a textúrákkal, hőfokokkal is. Kanalazhatunk bele fagylaltot feldobva egy kis gyümölcssziruppal, de egyszemélyes adagnyi tiramisút is tálalhatunk pohárban, ami valljuk be, sokkal elegánsabb, mint egy nagy tálból kimeregetni…
Az infuzionálásról pár gondolat: az infuzionálás valamilyen íz folyadékba történő átmentését, átvitelét jelenti. Általában tejes vagy tejszínes alapot “illatosítanak” be ilyen módon fűszernövényekkel, teákkal. Jelen esetben bazsalikomot használtam az infuzionáláshoz, mivel a bazsalikom nem csak a paradicsom és a mozzarella párja lehet, hanem szuper például eperrel összekeverve salátának is.
Hozzávalók:
3 dl tejszín
nagy csokor bazsalikom
30 dkg fehér csoki
5 dkg cukor
2 ek balzsamecet
25 dkg eper
A tejszínt felmelegítem a bazsalikommal, majd infuzionálom 5-10 percig. Visszamelegítem a tejszínt, a bazsalikomot kidobom belőle, majd lezárom a gázt és beleolvasztom a csokit és habosra keverem. Kicsi poharakba osztom. A balzsamecetetet a cukorral összeforralom, majd hozzáadom az epret és hagyom pihenni beenne. A pohárkrémmel tálalom.
TIPP: elkészíthető vörösboros eperrel is. Ehhez kell:
2 dl vörösbor
1 citrom leve
10 dkg cukor
A vörösbort a cukorral és a citromlével jó felére beforralom, majd ebbe teszem a felkockázott epret. Ezzel is ütős!
Hasonló készült már 2008-ban:
Kókusztejes fehércsoki krém eperrel és bazsalikommal
Epres csokis tartlet bazsalikomos habbal