Barackos-túrós rétes
A hétvégén felhalomzódtak a maradékok: egy előételhez kellett réteslap, de annyi persze nem, hogy az egész csomagnyi elfogyjon, egy desszert a konzerv barackot igényelte, de azt sem teljes konzervnyi mennyiségben… Pötty miatt viszont mindig van itthon túró, mive imádja gyümölccsel akár tízóraira, akár uzsonnára. Hogy a maradékokat ne kelljen kihajítanom, lenyúltam Pötty túróját és megszületett ez a rétes. Ismételten bizonyítást nyert, hogy a hirtelen felindulásból elkövetett konyhai kísérleteket mindig siker, ováció és tapsvihar követi és kiderült, hogy ebből 1 rúdnyi mennyiség nagyon, de nagyon kis mennyiség 2 felnőttnek és 1 kétéves forma gyereknek. Tehát nagyobb társaság esetén a hozzávalókat tessék többszörözni!!
Hozzávalók:
4 lapnyi réteslap
25 dkg túró
2 ek méz
3 ek tejföl
15 dkg konzerv barack
2 tk vanília sűrítmény vagy 1 vaníliarúd magjai
1 lime leve
2 ek búzadara
nagyjából 2 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez a barackokat apró kockákra vágom, a túróhoz adom a mézet, tejfölt, vaníliát és a lime levét és jól összekeverem. A réteslapokat egy kivételével egy nedves konyharuhára terítem és megkenem olvasztott vajjal. Ráöntöm a túrós masszát és elsimítom, majd rászórom a barackokat. Megszórom a búzadarával. A hosszabbik felénél kezdve a konyharuha segítségével feltekerem, majd sütőlappal bélelt sütőlemezre emelem. A rúd tetejét megkenem olvasztott vajjal és 200 fokon 25-27 perc alatt pirosra sütöm.