Árparizottó kéksajttal, diós-fahéjas sütőtökkel és portóis goji berry szósszal
A karácsonyi menü kialakításánál ismét a lustaság praktikusság vezérelt. Decemberben a Csillagánizsban tartott karácsonyi órám fogásai végül a karácsonyi asztalunkon végezték. Korábban már készítettem ezeket, igaz volt köztük olyan, amit kicsit más felfogásban, de a menü összességében nagyon ült! Mivel Mini még mindig kicsi, azonban ebédet is kell prezentálnom neki, ezért úgy döntöttem, hogy a 4 fogást szétbontom egy fogásos ebédre és 3 fogásos vacsorára. Így is lett. Az árparizottóból lett az ebédünk. Az árparizottó (orzottó) azért is jó, mert a rizottóval ellentétben lehetetlen túlkészíteni. Az étel kicsit édeskés beütést kap a sütőtöktől és a portóis gojis szósztól. És a kéksajt-fahéj-dió is szépen alájátszik az édeskés ízeknek. Sok összetevős, de még véletlenüls em bonyolult recept!
Ahogy írtam korábban: semmi faxni!
Goji berry (avagy gojo bogyó, ördögcérna avagy kínai farkasbogyó) Kínából, egészen pontosan Ningxiából terjedt el. 18 féle aminosavat, A, B1, B2, C, és E vitamint tartalmaz, és 21 nyomelemet, mint pl. vasat, káliumot, kálciumot, cinket, magnéziumot, szelént, kobaltot, és így tovább. Maga az aszalt bogyó édeskés, kevés savanykás-fanyar aromával. Magában is fogyasztható, de szirupos mártásokba áztatva, forralva még jobban előbújik az aromája.
TIPP: Akinek nincs otthon goji bogyója, készítheti aszalt áfonyával is!
Hozzávalók:
2 ek olívaolaj
20 dkg árpagyöngy
2 salotta
1 lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl fehérbor
1 l zöldség alaplé
5 dkg vaj
15 dkg Stilton v vmi hasonló karakterű kékpenészes sajt
20 dkg dióbél
Portói mártás
1 ek olívaolaj
1 salotta
4 borókabogyó kicsit megtörve
1 rúd fahéj
2 csillagánizs
5 szegfűszeg
1 zöld kardamom
kevés őrölt szerecsendió
2 dl zöldség alaplé
3 dl portói
15 dkg goji berry (aszalt, hiányában aszalt áfonya)
25 g vaj
Fahéjas sült tök:
25 g vaj
1 kis sütőtök
50 g dióbél
őrölt fahéj
1 tk muscovado cukor (hiányában barna nádcukor)
3 ek balzsamecet
Két salottát és egy lilahagymát finomra vágok, a két gerezd fokhagymát szintén. Olívaolajon megpárolom a salottát és a lilahagymát, majd éppen csak megillatosítom rajta a fokhagymát, átforgatom rajta a gerslit, majd nyakon öntöm a fehérborral. Ezt követően adagolom hozzá apránként a zöldség alaplét. A végén vajjal habosítom és belekeverem a kéksajtot. Ha nagyon aromás a sajt, kóstoljunk! Ne keverjük bele az egészet. Lágyíthatóak az ízek egy kis mascarponével.
Míg a gersli fő, nekiállhatunk a másik két alkotóelem elkészítésének. A portóis mártáshoz a hagymát finomra vágom, olívaolajon megpárolom. Felöntöm az alaplével és a fűszereket hozzáadva addig forralom, míg be nem sűrűsödik (harmadára nagyjából). Ekkor hozzáadom a portóit és azzal is tovább forralom. Amikor már sűrű, mártás állagú leszűröm. Beleforralom a gojit, majd kicsit hűlni hagyom. A vajjal fényesítem, krémesítem.
A sütőtököt meghámozom, 1,5×1,5es kockákra vágom. A vajat felolvasztom, a cukrot megfuttatom rajta, majd hozzáadom tököt. Addig párolom, rázogatva forgatom, míg annyira puha lesz, hogy harapható állaga marad, nem esik szét. Fahéjjal, csipet sóval, borssal ízesítem, balzsamecetet locsolok rá, amivel már csak 1 percig melegítem.
A diót rusztikusra vágom, száraz serpenyőben megillatosítom és a tökhöz, valamint az árparizottóhoz keverem.
Tálalás: mély tányérba merek egy adag orzottót, a tetejére halmozom a tököt, majd meglocsolom a mártással.
Alapötlet: BBC GF