Ámokfutás a konyhában és a citrusos-oportós fügelekvár whiskyvel
A hétfő még rohangálással telt. As ususal. Bank, ovi, terápia Pöttyömmel, NST, mindezt Solymár-XI ker.-Solymár-Biatorbágy-Budakeszi-Solymár geográfiai viszonylatokban előadva. Pöttyöm persze közben orrfolyós lett, így a hét további része meg is oldódott… Nincs többé rohangálás, itthon vagyunk ketten. Kedden elmentünk a patikába és ellenállhatatlan kényszert éreztem arra is, hogy a zöldségeshez betérjünk. Megraktam a kosarat rendesen. Alig bírtam elvonszolni a kocsiig. Az akciónak köszönhetően a délután folyamán egyrészt egyfolytában főztem, másrészt meg voltam győződve róla, hogy este irány a szülészet, olyan görcsölgetéshúzogatásokban volt részem.
Az éhínség, a három napos ünnep, a kitudjameddignemjövökhaza (még el sem mentem…), a mitiseszekmajdakórházban és a szegényitthonmaradtakneéhezzenek gondolatok a következő dolgokat műveltették velem:
– a fagyból előkerült egy tyúk, amiből lett vagy 15 l leves RENGETEG zöldséggel,
– készült kétféle főzelék viszonylag nagyobb mennyiségben,
– hétfőn Papival érkezett egy rakat füge különböző érési stádiumban, ebből lekvár készült (13 kis üveg),
– jött birs is, ezt némi fügével kombináltam és sajt lett belőle. Szárad. Elég jónak tűnik.
Azt hiszem, a főzőakció végére megnyugodtam. 10-kor meg elaludtam (na ilyenre már hosszú ideje nem volt példa) és reggelig húztam a lóbőrt. Azt hiszem jöhet, aminek jönnie kell!:-)
Ez a lekvár két okból is különleges. Egyrészt IMÁDOM a fügét és a kedd délutánt leszámítva még életemben soha nem sikerült annyit ennem belőle, hogy azt mondjam: elég. Másrészt a maradék még mindig elég sok volt, így jött a lekvár ötlete. Általában a fügelekvárt annyi vízzel teszik fel főni, hogy éppen ellepje a gyümölcsöt. Mivel a füge maga elég édes, gondoltam inkább nem vízzel, hanem szőlőlével főzöm össze.
Hozzávalók:
sok füge (sztem volt vagy 1,2-1,5 kg)
2 narancs facsart leve
2 citrom facsart leve
1 lime facsart leve
30 dkg oportó szőlő leve (leszemeztem, leturmixoltam, szűrőn átnyomtam)
1,5 dl Ballantine’s
A fügét, ahogy írtam a szőlő és a facsart citrusok levével feltettem főni. A whisky a vége felé borult bele, amikor már elég sűrűnek ítéltem az állagát. Sterilizált üvegekbe töltöttem, amiket fejre állítottam egy rövid időre.