Almás-leveles süti
Legutóbbi bécsi látogatásom alkalmával pár gasztro-magazin is hazajött velem, például a Lecker októberi száma, melyben Jamie Oliver egy-két őszköszöntő receptje is olvasható. Például ez az almás-leveles süti, mely igen könnyen elkészíthető és nagyon-nagyon finom! Már a karácsonyi időszakot idézi az alma-dió-mandula illata, ami sütéskor a konyhában, a nappaliban és később az egész házban száll… A receptet annyit módosítottam, hogy a “feltét” mennyiségét dupláztam, mivel a Jamie által megadott elég vékonynak bizonyult.
Hozzávalók:
10 dkg dió
10 dkg mandula
10 dkg vaj
10 dkg barna cukor
2 tojás
1 citrom héja és a felének a leve
2 cs Tante Fanny leveles tészta
3 alma
A diót, mandulát megőrölöm, majd összekeverem a citrom reszelt héjával, a cukorral, a tojásokkal és az olvasztott vajjal. Az almákat negyedbe vágom és vékonyan felszeletelem, aztán meglocsolom fél citrom levével. A leveles tésztákat egymásra fektetem, majd megkenem a diós masszával úgy, hogy a széleken 1 cm szabadon hagyok. Az almaszeleteket a tetejére halmozom, mint a háztetőn a cserepeket. 180 fokon 45 perc alatt ropogósra sütöm. A klasszikus vanília fagyival vagy créme fraiche-sel mennyei.