Keresés a blogon

A zabkása
nem csak bajnokoknak

Mar 3rd, 2010 by Ízbolygó | 0

A zabkása (eng. porridge, e: poridzs) menő kaja a ködös Albionban, itthon azonban még csak kevesen ismerik. Persze itthon a reggelizés, mint műfaj sem nagyon megy. De ezt lehet enni tízóraira is, mivel jól hűthető, szállítható, nem folyik, nem lötyög ki. És finom is.

A fő alapanyaga a zabpehely, ami talán mind több embernek cseng ismerősen. Lehet ebből persze belőle sütit is sütni, úgy is nagyon finom, de kásának elkészítve sokkal hatásosabb. Nagyon gyorsan elkészül, érdemes akár reggel frissen összedobni, hiszen főzni éppen csak a forralásig kell. A további alapanyagokat tekintve lehet tejes, gabonatejes vagy tejmentes. Főzhetjük gyümölcslével is. Tehetünk bele friss és/vagy aszalt gyümölcsöket. Ne felejtsük ki belőle a csonthéjasokat sem! Egy marék mandula, dió, mogyoró, paradió nem csak az ízélményt fokozza, hanem szervezetünket már kora reggel ellátja mindenféle illóolajjal, vitaminnal.

A zab rendkívül rostdús, tele van vitaminokkal (B1-, B5, B6 és E), tartalmaz ásványi anyagokat is: kiemelkedő mangán-, magnézium-, réz- és foszfortartalma, de gazdag kalciumban, vasban és cinkben is. Feldolgozott formái: zabdara, zabpehely, zabliszt ill. hántolás után a zabkorpa. A benne lévő vízbe oldódó rostok valóságos csodát tesznek az emésztőrendszerrel! A zabpehely rendszeres fogyasztása jó hatással van az egészség megőrzésére, javítja az emésztést és a csontok, valamint erek általános állapotát.
Most, hogy ilyen sokat megtudtunk a zabpehely csodáiról, lássuk, hogyan is kell elkészíteni kásának.

Hozzávalók:
6 dkg szelelt mandula
13 dkg zabpehely (a finom pellet jobb, de ha nagyobb szemű az sem gond)
6 dkg mazsola
6 dkg aszalt vörösáfonya
1 tk fahéj
kevés őrölt szerecsendió
csipet só
ízlés szerint méz vagy barna cukor (a muscovado cukor finom karamelles ízt kölcsönöz neki)
4 dl víz
4 dl tej
2 marék paradió durvára vágva

A szeletelt mandulát zsiradék nélkül serpenyőben megillatosítom, majd hozzáadom a zabpelyhet és átkeverem 2 perc alatt. Ezt követően hozzáadom a vizet, majd a tejet. Mehetnek bele az aszalványok és a fűszerek is. Megrottyan és már kész is! A durvára vágott paradiót csak a végén adom hozzá, hogy ropogós maradjon. Az édesítéssel is megvárom a végét, hiszen a méz 45 fok feletti hevítésnél bizonyos összetevői lebomlása miatt, elveszíti gyógyító hatását.

Tipp: ha friss gyümölcsöt keverünk bele, akkor először készítsük el a zabkását, majd hűtsük kicsit és csak aztán keverjük bele a friss gyümölcsöt. Alma mehet bele reszelve, kis citromlével átforgatva, ideális fűszere a kardamom és a fahéj!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007