Keresés a blogon

Quesadilla olasz beütéssel

Feb 24th, 2010 by Ízbolygó | 0

Forró napsütés, homokot kever a szél. A sombrerok alatt a népek quesadillát esznek, Coronitát és tequilát hörpölnek hozzá… Bazsalikommal, cheddarral persze nem készítik, azonban ezekkel az alapanyagokkal is működik a dolog. Ez leginkább abból derül ki, hogy Pöttyöm hetekkel később is emlegeti és ismétlést vár. Apa favorit gyrosa letaszítva?:-)

A quesadilla a mexikóiak kenyeréből a tortillából készül és ez gyakorlatilag egy töltött sült lepény. Hagyományosan a tortilla kukoricalisztből vagy búzalisztesből készítik, ez utóbbi finom, puha és ezerféleképpen variálható, mind a töltelékek, mind az elkészítés módja tekintetében. A quesadilla általában sajtos, a sajt mellé pedig mindenféle egyéb (nem autentikus) tölteléket is beleszuszakolhatunk. A mexikói gyökerektől elrugaszkodva a tortilla a modern konyhák egyik legsokoldalúbban felhasználható alapanyaga. A palacsintához hasonlóan megtöltjük, feltekerjük, majd szeleteljük. Kerülhet bele hús, lazac, krémsajt, sajt, zöldfűszerekkel. Mexikóban persze babpürét, chilit, paradicsom salsát, csirkét tesznek bele.

Elkészítése pedig rém egyszerű. Bonyolultsága mondjuk felér egy szendó összeállításával. Csak a végeredmény sokkalta finomabb lesz! Veszünk egy tortilla lapot, ráhalmozunk egy adag reszelt sajtot (Cheddar, vagy más jól olvadó, zsíros sajt, ami nem túl autentik, de jófajta mozzarella is remek hozzá), erre jön a többi töltelék, majd ismét sajt, ismét tortilla lap. Mint egy szendvics. Összenyomkodjuk. Veszünk egy serpenyőt, vékonyan kiolajozzuk és felhevítjük. Rátesszük a „tortilla-szendót”. Addig sütjük, míg kicsit meg nem pirul. Ekkor egy lapáttal alányúlunk és megfordítjuk, hogy a másik oldala is szépen megsüljön. Én egy tányért is rá szoktam tenni nehezéknek, így jobban összeolvad/nyomódik a töltelék. Aztán már csak cikkekre kell vágni. Könnyű zöldsalátával, vagy mártogatókkal (tejfölös, paradicsomos vagy guacamole pl.) remek vacsi vagy ebéd kerekedhet belőle.

Hozzávalók:
1 cs tortilla (búzalisztből készült)
Philadelpihia sajtkrém
reszelt sajt (Cheddar vagy más zsíros)

aztán mehet még bele:
apróra vágott hagyma
paprika
paradicsom
sonkacsíkok
bazsalikom levél

A töltelék hozzávalóit apróra vágjuk!

Készíthetünk hozzá mártogatókat, dipeket is.

Paradicsomos
Nyáron friss paradicsomból
Télen paradicsomkonzerből (Mutti pl. ez finom édes)
hagyma

A paradicsomokat nyáron apróra vágom a hagymával együtt. A hagymát kevés olajon, közepes lángon megkaramellizálom, majd a paradicsommal összeturmixolom. Sózom, borsozom.
Télen a karamellizált hagymára öntöm a konzervet és összeforralom. Kevés fokhagymával ízesítem és persze sózom, borsozom.

Tejfölös
Kevés olívaolajjal kikeverjük a tejfölt, pici só, bors és fokhagyma is kerülhet bele.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007