Keresés a blogon

Túrós kuglóf álmos-havas hétfő reggelekre

Jan 25th, 2010 by Ízbolygó | 0

A kuglóf szavunk a német Gugelhupf szóból ered, mint ahogy a receptek is onnan vándoroltak Magyarországra. Már a 17-ik századból maradtak fent kuglóf receptek, azonban a sikerszériája a Biedermeier idején bontakozott ki igazán a polgári réteg körében. Sok-sok vaj, mazsola, mandula, dió került bele, a tetejét pedig porcukorral szórták meg vagy finom csokival vonták be. A tésztája lehet kelt vagy kevert. Én még igazán jó kuglófot talán ha kétszer ettem. Korábban létezett a száraz bolti (manapság már nem is látok effélét), amiből kispórolták a mazsolát, a vaníliát és a finom kakaóport. Ezt toltuk gyerekként, emiatt nem vágyakoztam majd 30 évig kuglóf után. Azonban mára újra felfedeztem magunknak, mivel a kuglóf remek reggeli/tízórai ill. uzsonna lehet, úgyhogy már csak a megfelelő állagot kellett legyártani hozzá. További előnye, hogy viszonylag nagy, ergo több napra meg van oldva a tízórai. Kelt tészta helyett most kevert tésztával dolgoztam. Összedobni időben sem nagy kunszt, azonban ez az alap darab is sorra veri a bolti társait. Finom, szaftos, mazsolás…

Hozzávalók:
30 dkg vaj (puha)
30 dkg túró
3 ek mascarpone
csipet só
15 dkg cukor
30 dkg liszt
3 tojás
1 cs sütőpor
1 citrom reszelt héja
18 dkg mazsola
fél dl rum
2 ek kakaópor
1 tk fahéj
szilvalekvár
20 dkg étcsoki a bevonáshoz

A vajat robotgéppel a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a mascarponét, a tojásokat, a túrót, a citromhéjat, a sót. A lisztet összekeverem a sütőporral, majd a masszához szitálom. A mazsolát a rummal megforralom (akár mikroban), majd ha kihűlt a tésztához keverem. A kuglófformát (ha nem szilikon) kivajazom és megszórom cukorral. A tészta felét a formába kanalazom, a maradékhoz keverem a kakaóport és a fahéjat és ezt a fehér tészta közé és rányomkodom. Vigyázz ragad! Nedves kanállal könnyedén eligazítható. 180 fokon 50 percig sült a kuglóf. Ha nagyjából kihűlt, rácsra borítjuk a formából és forró szilvalekvárral körbekenem. A csokit felolvasztom és a kuglófra kenem. Kihűtöm, szeletelem, befalom.

Eredetileg a borsán

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007