Csokis-csokis mogyorós cookie
Mint sok más hízlaló dolog, ez is a tengerentúlról származik. Hiába, odakint tudják mitől döglik a légy és mitől csúsznak fel a kilók. Gondoljunk csak a doughnutra, ami végülis egy sima fánk, de arrafelé nyakon öntik mindenféle színes-szagos mázzal. Azonban a csokicseppes süti (chocolat chip cookie) az valódi amerikai édesség, saját történelemmel.
A süti persze a véletlenek összejátszása révén született. 1933-ban a Toll House Inn tulaja Ruth Wakefield alkotta meg. 1936-ban szakácskönyve is megjelent a „A Toll House igazi és kipróbált receptjei” címmel, amiben szerepelt a ropogós csokis keksz receptje is, ami hamarosan az amerikai otthonok leggyakrabban készített sütije lett.
Wakefield tervei szerint a tésztába kevert csokidaraboknak el kellett volna, hogy olvadjanak, ehelyett ropogósan benne maradtak. A csoki történetesen Nestlé volt, így Wakefield nyélbe ütötte élete üzletét: a folyamatos, ingyenes csokicsepp szállítmányokért a Nestlé megkapta a receptet, amit a csokicseppek tasakjának hátuljára nyomtak. Azóta a recept számtalan variácóban újjászületett. Készülhet dupla csokival (tészta is csokis) vagy M&Ms golyókkal, dióval, mogyoróval, mindenhogyan finom.
Ideális társa a reggeli bögre tejnek.
Hozzávalók (nagyjából 50 keksz):
30 dkg vaj
15 dkg barna cukor (muscovado*)
15 dkg étcsoki
25 dkg földimogyoró
35 dkg liszt
csipet só
2 ek kakaópor (holland vagy belga)
2 tk szódabikaróna
15 dkg csokicsepp
2 tojás
Az étcsokit gőz felett (vagy mikróban vagy alacsony láng felett) felolvasztom. A vajat a cukorral felhabosítom. A mogyorót késsel vagy aprítógéppel durvára töröm. A lisztet, szódabikarbónát, kakaóport és a mogyorót összekeverem. A habos vajas cukorhoz hozzáadom a tojásokat, a csipet sót a száraz alapanyagokból álló keveréket, majd az olvasztott csokit és a csokicseppeket. A sütőt 180 fokra előmelegítem. A masszából kiskanálnyi adagokat teszek a sütőpapírral bélelt sütőlemezre és az előmelegített sütőben 13 percig sütöm őket. Ne barnuljon meg a széle, mert keserű lesz!
Tejjel, kávéval vagy csak magában ropogtatva is mennyei.
*muscovado cukor:
Finomítatlan nádcukor, sötét, nedves szemcsékből áll, mint a nedves kakaópor. Melaszt tartalmaz, így minden kakaós-kávés-teás dologba remekül használható.
Eredetileg a borsán