Karácsonyi ujjgyakorlat 6:
Kakaós keksz áfonyával
Van egy kedves ismerősöm, aki a háztartásban előforduló dolgokat kategorizálja. Vannak az önmagukat termelő dolgok: üres sörösüvegek, szemét. Vannak az önmagukat felfaló (???) dolgok: a sör maga, a kaja a hűtőből. És így tovább. Véleménye szerint semmi köze az embernek mindehhez a törvényszerűségekhez. Ezek zajlanak maguktól. Szerintem meg csak pasi és lusta. No, meg szereti a sört. De kezdek ráébredni, hogy a kekszek valami különös módon csatlakoztak az önmagukat felfaló csoporthoz… De hála az égnek Advent van, nyakra-főre lehet sütni anélkül, hogy a különösebben magyarázkodni kellene…:-)
Hozzávalók:
25 dkg puha vaj
5 dkg porcukor (édesszájúak 8 dkg-t használjanak)
26 dkg liszt
3 dkg kakaópor
1 vanília rúd kikapart magjai (vagy 1/4 tk vanília paszta)
1 tojásfehérje
csipet só
aszalt áfonya
A vajat habosra keverem a porcukorral 3-4 perc alatt. (Robotgéppel persze.) Beleszitálom a kakaóport és a lisztet. Hozzáadom a tojásfehérjét, a sót, a vanília magjait/pasztát. 1 perc alatt összeállítom. Belekeverem az áfonyát is. Fóliát kiterítek, ráhalmozom a masszát, rudat alakítok ki belőle, betekerem a fóliába és még nyújtom/alakítom, hogy nagyjából 40 cm-es3-4 cm átmérőjű legyen. Mehet a fagyasztóba negyed órára-20 percre vagy a hűtőbe egy órára. 180 fokra előmelegítem a sütőt. A hengerből 1 cm-es darabokat vágok, sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetem és megsütöm őket.
Forrás: Szakácsok könyve-Csokis sablé Viennois, áfonyával gazdagítottam