Süssünk, süssünk va-la-mit…
(az új kenyér ünnepére)
Kenyérimádók vagyunk. S bár a helyi Ludwig és Mentesi ellát minket mindenféle földi jóval, azért néha én is kenyérsütésre vetemedem. Van egy klassz toszkán kenyér receptem, amihez pritaminpaprikás öntet dukál, de ez a legújabb, amire a TV Paprika kiadványában bukkantam, mindent visz. Már a neve is sokat ígérő:
A BŐSÉG KENYERE (sonkás-sajtos kenyértekercs).
És igazuk lett, valóban az. Nagyétkűek sem bírtak el 2 szeletnél többel…:-)
Hozzávalók:
50 dkg kenyérliszt
3 dl langyos víz
1 dkg élesztő
1 csapott ek. só
Töltelékhez:
1 üveg paradicsomos pesto
Prosciutto Crudo
2 cs.mozzarella
aszalt paradicsom
friss bazsalikom levelek
A lisztet a sóval összekeverem, az élesztőt kb. fél dl langyos vízben felfuttatom, aztán jól összekeverem a robotgép dagasztóbetétjével és duplájára kelesztem. Ha megkelt, lisztezett deszkán 1 cm vastag téglalap alakúra kinyújtom. Rákenem a pestot, rászórom a sonkát, amit előzőleg 3-4 cmes darabokra felszeltem, a felkarikázott mozzarellát, a csíkokra szelt aszalt paradicsomot és a bazsalikom levélkéket, majd feltekerem a kenyeret és a végeit összeillesztem, hogy koszorú alakja legyen, de ezt a lépést elhagyva, hosszúkás kenyérként is nagyon finom. Kelesztem így is egy fél órát, majd 180 fokon 40 perc alatt megsütöm. Melegen, hidegen, másnap is fogyasztható.