Tejbegríz és rétes
Kampányszerűen elő-elő bukkan nálunk a rétes, mint nass. Sokszor hosszú hónapokig nincsen, aztán meg nem győzöm elégszer készíteni. A túrós és most nyáron a túrós-gyümölcsös favorit, azonban méltó kihívója akadt a tejbegrízes rétes személyében. Érdekes, hogy a tejbegríz is ilyen kampánykaja nálunk. Tegnap este még Pöttyöm apja is bőszen kanalazta a fahéjas tejbepapit:-)
Tejbegrízes-barackos rétes
Hozzávalók:
1 cs réteslap (vagy leveles tészta)
1 dl víz
5 dl tej
1 vaníliarúd
csipet só
3 ek cukor
10 dkg búzadara
1 citrom reszelt héja és felének a leve
7 dkg vaj
nagyjából 5 dkg vaj olvasztva a lapok kenéséhez
1 tojás
5 barack
kevés fahéj
A vizet a tejjel, felhasított vaníliarúddal, a cukorral és sóval felforralom, majd beleöntöm a búzadarát és sűrű tejbegrízt főzök. A végén hozzáadom a vajat, a citrom héját és felének a levét is. Az olvasztott vajjal megkenek egy réteslapot, majd ráfektetek még egyet. A kihűlt tejbegríz felét a lapra kenem, egyik oldalát megrakom barackkal, picit megszórom fahéjjal, majd leterítem egy megvajazott réteslappal és szorosan feltekerem. Még egy rudat elkészítek ugyanígy.
Mivel a csomag réteslapból még maradt 2 lap és túróm is volt, készült egy rúd túrós-szedres is.
Hozzávalók:
30 dkg túró
1 tojás
csipet só
barna nádcukor
1 citrom reszelt héja
szeder
búzadara
Az egyik lapot megkenem olvasztott vajjal, ráhelyezem a másikat. A túrót, tojást, cukrot, sót, citrom héját összekeverem és a lapra kenem. A szedreket az egyik felére halmozom, majd megszórom kevés búzadarával, hogy a szederből és a túróból kicsapódó folyadékot felfogja. Szorosan feltekerem és a két tejbegrízes rétes mellé ültetem.
Tetejüket megkenem felvert tojással és 200 fokon pirosodásig sütöm.
Hidegen is naaaagyon eteti magát….
A tejbegrízes ötlete a Nők Lapja Konyhából júniusi számából származik, mennyiségeken, hozzávalókon változtattam.