Már megint befőztem. Őszibarack (nagy befőző poszt V.)
Egy hete újabb szállítmány érkezett, most őszibarack. Üvegeket kellett vásárolnom, hiába a felhalmozott készlet. (azóta szilva is jött. Ismételt üvegvásárlás). Kétféle készült:
1.
Áfonya-őszibarack cassis
2 kg őszibarack
30 dkg barna nádcukor
30 dkg áfonya
1 dl cassis likőr
2 cs 3:1 Dzsemfix
1 cs 2:1 Dzsemfix
2.
Szeder-őszibarack amaretto
2,5 kg őszibarack
1 tk vaníliapaszta
1 dl Amaretto
30 dkg barna nádcukor
38 dkg szeder
3 cs 3:1 Dzsemfix
Elkészítés: mindkét alkalommal a Dzsemfixet a cukorral vegyítettem. A barackot meghámoztam, kicsit beleturmixoltam, majd ráöntöttem a cukros Dzsemfixet és így kezdtem el főzni. Ezt követően adtam hozzá a többi hozzávalót. Az áfonyát és a szedret a legvégén, éppen csak rottyant egyet vele a lekvár.
Az őszibarack rengeteg vizet tartalmaz, ezért a nagyobb mennyiségű Dzsemfix.
Ma este következik a szilva és a maradék őszibarack. Társulnak ill. szeretné valami különlegeset még a szilvából. Remélem, lesz elegendő:-)
Dzsemek, lekvárok barackokkal tavalyról:
Camparis őszilekvár gyömbérrel és fahéjjal
Csokoládés sárgabarack lekvár
Mandulás-sherrys sárgabarack lekvár
Málna-barack dzsem
Rozmaringos, fahéjas szilva-őszi lekvár
Sárgabarack dzsem fehércsokival és rummal
Sárgabarack lekvár Grand Marnier-val
Vaníliás-mézes sárgabarack lekvár.