Madaras tészták
A múlt héten Dolce Vita ajánlotta a tisztelt olvasók és bloggertársak figyelmébe az olasz heteket többek között az Auchanban is. Nem vagyok nagy rajongója a hiprmarketeknek, különösen ennek, azonban itt van helyben egy, úgyhogy a heti nagybevásárlásokat náluk intézem. Tudjuk, a kényelem és az időszűke komoly kényszerítő tényező… Az olasz akció résztvevői közül pár hazajött velünk, hogy aztán a szombati ebéd főszereplői legyenek. A fresca pappardelle, a paradicsommal és mozzarellával töltött tortellini és a parajos gnocchi. Csupán 3 féle szószt gyártottam hozzájuk, meg reszeltem egy kis parmezánt.
Bazsalikomos, paradicsom-szósz
Hozzávalók:
1 fej hagyma
6 gerezd fokhagyma
2 doboz paradicsom konzerv (polpa)
friss bazsalikom
3 dl vörösbor
só
frissen őrölt bors
olivaolaj
Olivaolajon a felkockázott hagymát üvegesre párolom, majd ráöntöm a konzerv paraicsomot, ráreszelem a fokhagymákat, sózom, borsozom és összeforralom, majd hozzáadom a bort és addig forralom, míg egészen besűrűsödik. A bazsalikom leveleit felaprítom és a paradicsomos szószhoz adom.
Tejszínes, zöldborsós, csirkés szósz
Hozzávalók:
10 dkg bacon
1 db. csirkemellfilé
1 fej hagyma
3 csésze fagyasztott zöldborsó
5 dl tejszín
1 citrom leve
só
frissen őrölt bors
kakukkfű
Serpenyőben a csíkokra szelt baconből kinyerem a zsírt (üveges lesz), rádobom a felkockázott hagymát, amit megpárolok. Ezt követően jönnek a csirkemellkockák, amiket sózok, borsozok ill. amikor már fehérek, szórok rá kakukkfüvet is. Ráöntöm a tejszínt és a citrom levét, hozzáadom a zöldborsót és addig párolom, amíg a nedvesség nagy része el nem távozik és a szósz be nem sűrűsödik.
Füstölt sajtos-parmezán szósz
Hozzávalók:
20 dkg félkemény füstölt sajt (ne túl aromás!)
15 dkg parmezán
tejszín
2 ek. vaj
Serpenyőben felolvasztom a vajat, hozzáadom a tejszínt, majd beleszórom a reszelt sajtokat, felolvasztom őket ill. a végén megszórom frissen őrölt borssal. Remekül passzolt a parajos gnocchihoz.
PS: a tészták nem extra minőségűek, ám a szárított társaiknál finomabbak, úgyhogy elmondható, ár-érték viszonylatban jók.