Medvehagymás perec
A perec medvehagymás kiszerelése már szóba került az alap-perec posztban is, de olyan jópofa a zöld perec képe, gondoltam elraktározom itt is. Az alap tészta ugyanaz, csak belekevertem felaprított medvehagymát, ami egészen egyedivé tette a pereceket. Még Pötty apja (aki minden évben sokkot kap a medvehagymától az első hét után) is jóízűen falatozott belőle. Sőt! Jónak minősítette.
Hozzávalók:
15–20 levél medvehagyma nagyon apróra vágva
50 dkg liszt
3 dl tej
1 teáskanál cukor
25 g élesztő
1 evőkanál cukor
1 evőkanál só
2 evőkanál kacsazsír
1 felvert tojás
A tejet a teáskanálnyi cukorral meglangyosítom, majd belemorzsolom az élesztőt, és megvárom, míg felfut benne. A lisztet az 1 evőkanál cukorral és sóval, valamint az olvasztott kacsazsírral, az apróra vágott medvehagymával, illetve a tejben felfuttatott élesztővel összekeverem, majd lefedve meleg helyen a duplájára kelesztem. Ha megkelt, kiborítom a tálból, és átgyúróm, majd 16 részre osztom. A részekből nagyjából 1 cm vastag rudakat sodrok, majd pereccé formálom őket. Felvert tojással lekenem a tetejét, majd 200 fokon nagyjából 15 perc alatt pirosra sütöm őket.
Megkenhetjük a kisülés után “sóval” is. Ez 2 evőkanál lisztből, 1 evőkanál sóból és annyi vízből áll, hogy palacsintatészta állagú masszát kapjunk. Ha bőven megkentük a tetejét, még visszamehet 5 percre a már kikapcsolt, de még forró sütőbe.