Egy kerek keksz, melyet kedvedre eszegethetsz – VKF! XXIII.
A címben ki is merült, mindenféle affinitásom az eszpnyelvhez, de nagyon kedvelem olvasni, ha valaki ilyen formán kinyilatkozik. De a tárgyra: Grenadine a VKF! XXIII-ik fordulójának zászlajára olajos magvakat szórt, ezekből kellett alkotnunk valami ehetőt. A magvakkal jó barátságot ápolok, különösen a mandula, dió, mogyoró felhasználásom jelentős, bár a fenyő- és szezámmag sem avasodott még meg a tasakban. Most a mogyoró-mandula-dió háromszögben mozogva, egyszerű, kalóriadús kekszeket hoztam erre a fordulóra.
Hozzávalók:
Keksz
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg darált dió
1 citrom reszelt héja
8 dkg cukor
20 dkg vaj
1 tojás
A keksz hozzávalóit gyorsan összegyúrom, majd folpackba csomagolom és 5 cm átmérőjű rudat sodrok belőle. Hűtőben fél órát hűtöm, majd 3-5 mmes szeleteket vágok belőle. Sütőlapra ültetem őket és 200 fokon 18 perc alatt aranybarnára sütöm a kekszeket.
Grillázs
25 dkg kristálycukor
1,5 dl tejszín
5 dkg vaj
8 dkg aprított mogyoró
8 dkg mandula
A kristálycukrot 4 ek vízzel karamellizálom, majd a lángról félrehúzva belekeverem a tejszínt és a vajat is. Ismét láng fölött homogenizálom. A magvakat száraz serpenyőben megillatosítom, majd a karamellszószba keverem.