Keresés a blogon

VKF! XXII. – Mindent bele!

Jan 26th, 2009 by Ízbolygó | 0

Zsuzsa januári VKF! kiírásában egytálételeket kért a blogger kollégáktól. Egytálételben asszem nem vagyok túl erős… Talán a rizottó és a lecsó az, ami leggyakrabban asztalra kerül a témában. Meg egyszer készítettem vörösborban párolt csirkét a coq au vin mintájára és talán az volt utolsó, ami befért volna a témába. Tavaly januárban….

De nagyon érdekel ez az egytál-dolog és számomra rém hasznos lesz a forduló gyűjteménye, amiből majd végre én is mazsolázhatok, ötletet meríthetek. De visszakanyarodva a gondolkodási fázishoz. Pöttyöm apja nagy rajongója az egytálaknak, úgyhogy rengeteg remek” ötlete volt, mit is lehetne “végre” főznöm. Aztán végül ebben tudtunk megegyezni, igaz itt a scones külön sül, így nem is tudom megfelel-e az egytál fogalmának. Szóval végül gombás marhát készítettem zöldfűszeres scones-szal.

Hozzávalók:
50 dkg marhacomb
4 sonkahagyma
8 gerezd fokhagyma
1,5 ek liszt
3 dl vörösbor
2 dl víz
2 ek hámozott, darabolt paradicsom (MUTTI polpa)

frissen őrölt bors
friss kakukkfű és oreganó
40 dkg fagyasztott erdei gomba

frissen őröl bors
fél citrom leve
szárított provence-i fűszerkeverék
Scones (zöldfűszeres puffancsok)
25 dkg liszt
2 tk sütőpor
1/4 tk só
6 dkg hideg vaj
1 ek finomra vágott petrezselyem, kakukkfű
1,2 dl tej
1 tk citromlé
1 felvert tojás a kenéshez

Az elkészítése végtelenül egyszerű. A hagymát vékony szeletekre szelem, a húst felkockázom falatnyi darabokra. Veszem a vaslábasom. Öntök bele kevés olívaolajat és felhevítem. Beleteszem a húst, körbepirítom. Kiveszem. Ismét pici olaj, majd erre a hagyma, megüvegesítem. Rányomom/reszelem a fokhagymát és megillatosítom. A lisztet rászórom, megpirítom, majd felöntöm a vízzel és a borral. Belekeverem a paradicsomot, kicsit sűrítem, majd beleteszem a húst és a gombát. Lefedem, majd 200 fokos sütőbe teszem és elfoglalom magam az elkövetkezendő 1,5 órában. Akkor megnézem, milyen a hús. Ha még nem omlik, tovább főzöm.

Amikor már omlik a hús, akkor összeállítom a puffancsok tésztáját. A lisztet a sütőporral és a sóval elkeverem, majd összemorzsolom a vajjal. A tejet vegyítem a citromlével és a tésztához adom, a zöldfűszereket nemkülönben. Sima tésztává gyúrom, majd 1,5 cm vastagra nyújtom és 5 cmes szaggatóval kiszaggatom. Lekenem tojással és 200 fokon pirosodásig sütöm (nagyjából 12-15 perc).

Epilógus: néma csend, mindenki tömi a fejét, majd szinte egyszerre szólalok meg Pötty apjával: “… ha ez ilyen rohadtul finom, miért nem csinálunk gyakrabban????!!!!”
Jó kérdés…Most majd fogunk!:-)

Forrás: Le Cordon Bleu: Egytálételek

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007