Keresés a blogon

Bárány a pácban…

Jan 12th, 2009 by Ízbolygó | 0


Bárány a pácban

A bárány ill. a húsa legalább olyan megosztó, mint a kisebbségi ügyek vagy a kisgyermekkel való együttalvás kérdésköre. Pedig egy jól elkészített bárányborda a legfinomabb falatok közé tartozik! A bárány előkészítésénél egy dologra kell figyelmet fordítanunk, mégpedig arra, hogy megfelelően leszedjük a faggyút, így elkerülhető, hogy olyan íze legyen, ami miatt megutálható ez a finomság. Húsvét helyett karácsonyra készítettem, de a citrom-rozmaring kombináció miatt, akár húsvéti ételnek is remekül beválik.

Citromos-rozmaringos báránycomb grillezett zöldségekkel, kuszkusszal és rozmaringos bébirépával

Hozzávalók 6 személyre:
2 báránycomb (nagyjából 1,5 kg)
6 fej fokhagyma
2 citrom
6 ág rozmaring
2 dl fehérbor
4 fej hagyma
20 dkg gomba
2 cukkini
1 piros és 1 sárga kaliforniai paprika
4 koktélparadicsom elfelezve
Provence-i fűszerkeverék (kakukkfű, bazsalikom, majoranna, petrezselyem, rozmaring)
1 bögre kuszkusz
15 dkg bébirépa
2 ek vaj
kevés citromlé
olívaolaj

frissen őrölt bors

A bárányt első körben megtisztítom a faggyúmaradványoktól, majd éles késsel kis nyílásokat vágok a húsba körbe-körbe mindenhol. A fokhagymákat gerezdekre bontom és megtisztítom, majd vékony csíkokra vágom és a kis nyílásokba gyömöszölöm. A citromokat felszeletelem, a rozmaringot megmosom. A báránycombokat frissen őrölt borssal megszórom, majd egy műanyag dobozba fektetem úgy, hogy a citromszeletekből és a rozmaringágakból jusson az aljára is. Leöntöm olívaolajjal, lefedem és egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap leszedem a húsról a citromokat és a rozmaring ágakat, majd serpenyőben két ek olívaolajat hevítek és a combokat körbepirítom. Ezt szó szerint, kapjon színt a hús! Ezt követően egy tepsibe fektetem a combokat, majd ráteszem a pácból a citromokat és a rozmaringágakat. A hagymákat megpucolom és negyedbe vágom, 2 fej fokhagymát megtisztítok és a gerezdeket is a combok mellé szórom. Aláöntöm a bort és a sütés után visszamaradt olívaolajat is. Alufóliával lefedem és 150 fokos sütőbe tolom 3 órára. Amikor letelt az idő, az alufóliát leemelem és megnézem a bárány állapotát. Ha a hús omlik, szuper, készen vagyunk! Már csak a pirítás rész van vissza. Sütő grillfokozatra kapcsol, vagy hőmérséklet emel, hogy a hús ropogós piros burkot kapjon. Ez már gyorsan (10 perc alatt )megvan.

A köreteket a tálalás előtt 20 perccel készítsük el. A kuszkuszhoz 2 bögre sós vizet forralok, majd ha felforrt, félrehúzom a lángról, beleöntöm a kuszkuszt. Hozzákeverek 1 evőkanálnyi vajat. A bébirépákat kevés vízzel megfőzöm, leszűröm, majd apróra vágott rozmaringgal és egy evőkanál vajjal összekeverem. A zöldségeket megpucolom, wokban/serpenyőben olajat hevítek és a zöldségeket nagy lángon pirítom, párolom. Amikor a paradicsomok összeestek, el is készült. Sózom, borsozom és provence-i fűszerkeverékkel megszórom.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007