Zöldséges fasírt levelesbe tekerve
Utánaszámoltam, lassan 6 éve gyűjtöm a cikkeket, veszem a szakácskönyveket, külföldi magazinokat bújok újabb és újabb receptek után kutatva. Vannak azonban olyan receptek, amik mára klasszikussá váltak. Sőt! Az idők folyamán tökéletesedtek. Így volt ez a darált húsos tekercs esetében is. Évről-éve jobb lett! Elkészítése tényleg nem egy gasztro-challenge, semmiféle komolyabb konyhatechnikai bravúrt nem igényel. Jól bevethető sör/borkorcsolyaként, vendégváróként, de remekül domborít kevés salátával, a könnyű vacsora szerepében.
Hozzávalók:
1 nagy tasak (2 rúd) Tante Fanny leveles tészta
2 doboz zöldfűszeres Philadelphia sajtkrém
60 dkg darált hús
2 fej lilahagyma
1 zöld és egy piros kalifoniai paprika
3 dl vörösbor
só
frissen őrölt bors
3 gerezd fokhagyma
szárított bazsalikom
szárított oregano
szárított kakukkfű
2 doboz hámozott, darabolt paradicsom
A hagymákat megpucolom és vékonyra szelem, kevés olívaolajon megpárolom. A fokhagymát is apróra szelem és a már majdnem üveges hagymához adom és megillatosítom. Mehet bele a darálthús, amit kifehérítek és morzsásra pirítok, majd az apróra felkockázott kaliforniai paprika. Nyakon öntöm a borral, a paradicsommal, fűszerezem sóval, borssal és a szárított fűszerekkel. Közepes lángon rotyogtatom, míg a massza besűrűsödik. Kihűtöm.
A leveles tésztát kitekerem, megkenem a sajtkrémmel, aztán a paradicsomos-húsos massza felével és a hosszabbik oldalánál fogva, mint a rétest feltekerem. A másik rúddal ugyanígy járok el. A tetejüket felvert tojás sárgájával megkenem és 200 fokon nagyjából 35 percig sütöm. Hidegen-melegen is isteni!
Eredeti recept Dr.Oetker Fasírtok c. könyvben