Fokáccsá…
Ez nem valami kisebbségi szitokszó, hanem egy remek olasz kenyér (focaccia) neve. Fonetikusan. Fatornyos kis falunkban nagyszerű pékségünk van, így nem sok motivációm van, hogy kenyeret gyúrjak itthon. Pedig a munka menete pofon egyszerű ill. remek stresszoldó tevékenység. Néha napján azonban elfog a vágy, hogy a frissen sülő kenyér illata szálljon a konyhámban! Ilyenkor aztán tenyerembe csapok, feltűröm az ingujjamat és gyömöszölöm, gyúrom a tésztát, míg sima és ruganyos nem lesz. Ez a lépés az egyik legfontosabb, tilos kihagyni vagy a gyúrás mennyiségét csökkenteni időben! Ekkor már csak tényleg egy lépés választ el bennünket a friss laposkenyér tépkedésétől (mert ezt igenis így jó enni!), a rozé kortyolásától, a sütés.
Hozzávalók:
50 dkg liszt (00-ás a legjobb)
7 g szárított élesztő
15 g méz/cukor
3 dl langyos víz
15 g só
kevés liszt
A langyos víz felében elkeverem a mézet/cukrot, majd a felfuttatom ebben az élesztőt . A lisztet összekeverem a sóval, majd hozzákeverem az élesztős masszát. Addig-addig kevergetem, amíg el nem kezd tésztává összeállni a massza. Ekkor jön a dagasztás! Nyomkodom, forgatom, gyömöszölöm, míg fényes, ruganyos állagú tészta nem kerekedik belőle. Tálba teszem, lefedem és meleg helyen kelesztem. Amikor duplájára nőtt, ismét meggyúrom, aztán kétfelé/négyfelé (ki mekkorákat szeretne) osztom a tésztát és ovális alakúra nyújtom, de csak úgy kézzel, semmi faxni. Durumliszttel vagy búzadarával meghintett sütőlapra helyezem a kenyereket. A sütőt bemelegítem 250 fokra. És jöjjön a feltét!
Ez lehet rozmaringos, hagymás, paradicsomos, bazsalikomos vagy bármilyen. Én most ilyet készítettem:
Bazsalikomos-paradicsomos:
1 gerezd fokhagymát és egy nagy csokor bazsalikomot felaprítok és összekeverem olivaolajjal. Pici citromlé, só, bors és már kenem is meg vele a kenyereimet. Ujjaimmal lyukacsokat nyomkodok a tésztába és ezekbe ültetem a fél kokélparadicsomokat. Ismét hagyom kelni. A lényeg, hogy a tészta megemelkedjen nagyjából 3 cm-esre. Aztán irány a sütő. Falánkok nagyjából negyed óra múlva forrón ehetik.
Hagymás:
3 lilahagymát vékonyra szelek és serpenyőben kevés oliván egy pár percig nagy lángon sütögetem egy gerezd szétnyomott fokhagymával és egy nagy adag kakukkfűvel. Kevés balzsamecetet is löttyintek rá és már kenem is kenyeret. Adtam hozzá pár olivabogyót és aszalt paradicsomot is. Negyed óra sütés és kész!
Forrásom Jamie O volt.