Sült cékla rizottó, kakukkfüves sütőtökkel, birsalmával és kesudióval
“Az ősz egy második tavasz, amikor minden levél virággá változik.”
Albert Camus
Itt az indián nyár! (Biztos öregszem, de “vénasszonyok nyara” kifejezést elkezdtem furán megélni.) Imádom az őszi színeket-ízeket! Sült cékla, mint az egyik alapdarab, ősztől folyamatos lakója a hűtőnek! A sütőtök szintén és a birs! Ez utóbbit külön kiemelném! Olyan izgalmas íze van és olyan jól lehet kombinálni, hogy ez is mindig akad a kamrában. Itt van néhány recept birssel, sütőtökkel és céklával.
A gyors ebédek (szintidő 25 perc) jegyében jöjjön a recept.
Hozzávalók:
5 db sült cékla (céklát megmossuk, fóliába csomagoljuk 1 ek olívaolajjal és 1 ek sóval meglocsolva és 230 fokon puhára sütjük)
1 fej hagyma
4 ek olívaolaj
35 dkg kerekszemű risotto rizs (most vialone nano)
2 dl száraz fehérbor
só
frissen őrölt bors
15 dkg parmezán
5 dkg vaj
2 ek vaj
2 birsalma
40 dkg sütőtök
kakukkfű
2 marék kesudió
A hagymát megtiszítom, apróra vágom. Egy lábast előmelegítek, beleöntök 4 ek olívaolajat, a hagymát üvegesre párolom rajta, majd hozzáadom a rizst, átforgatom. Hagyom, hogy az alkohol elpárologjon belőle, majd apránként adagolom hozzá merőkanalanként a forró vizet/zöldségalaplét. Közben a céklákat meghámozom és leturmixolom. Amikor már nagyjából készen van a rizs, de a közepe még a haraphatónál keményebb, hozzáadom a cékla turmixot és ízesítem sóval, frissen őrölt borssal, pici citromlével. Ekkor már nem főzöm. A parmezánt belereszelem és a vajjal együtt beleolvasztom, alaposan elkeverem.
A birsalmát és a sütőtököt megmosom, meghámozom, a birs magházát kivágom, majd mindkettőt kis kockákra vágom. Külön-külön kakukkfűvel vajon megpárolom, pirítom őket.
A kesudiót száraz serpenyőben megpirítom, majd durvára vagdosom.
Tálalás: a rizottót a tányérokba merem, rászórom a sütőtököt, a birset, majd megszórom a kesudióval.