Shakshuka, paradicsomos-olivás egytál tojással
Minden emberben benne van az isteni szikra. A lelki érettség foka dönti el, mikor kezdünk kutatni rejtett énünk után. Az, aki nem a saját útját járja, előbb-utóbb megbetegszik, hiszen minden fizikai fájdalom, rossz érzés üzenet a lelkünktől. (…) A lényeg, hogy azzal foglalkozz, ami Te vagy, találd meg az életben a megfelelő segítőtársakat, és teremtsd meg a belső harmóniádat. Csak ez számít, semmi más.
Szepes Mária
Hozzávalók:
1 nagy fej hagyma
6 ek olívaolaj
1 nagy pritamin paprika
2 cm gyömbér reszelve
60 dkg paradicsompüré vagy darabolt paradicsom (lehet friss paradicsom is, leforrázva, héja lehúzva)
2 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt római kömény
1 tk őrölt pirospaprika
1 tk őrölt koriander
só
frissen őrölt bors
80 g fekete magozott olívabogyó
5 tojás
1 nagy csokor petrezselyem vagy koriander
A hagymát megtiszítjuk, vékony csíkokra vágjuk. A paprikát megmossuk, csíkokra vágjuk. Egy serpenyőt előmelegítünk, beleöntjük az olajat, majd megpirítjuk rajta a hagymát és a paprikát. Ha már a hagyma szép karamellszínű, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát, a gyömbért és a fűszereket, majd beleöntjük a paradicsomot és közepes lángon 10 percig főzzük. Ezt követően tűzálló tálba öntjük, majd ráütjük a tojásokat és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Friss korianderrel vagy petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
A tojások csomagolásán érdemes a Koronás Tojás Védjegyet keresni, amely garantálja, hogy a tojás magyar termék, valamint friss és kiváló minőségű.
Készült a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum Vezérigazgatóság támogatásával.