Keresés a blogon

Pizza, pizza és pizza

Oct 3rd, 2007 by Ízbolygó | 0

És most a “francia pizza” után egy olasz.
Kötődésünk az olasz konyhához igen erős, ennek vannak vérszerinti okai, amiről már korábban vallottam, illetve nem is ismerek oyan embert, aki ne kedvelné az effajta ételeket. Egy olasz kedvence biztosan mindenkinek van! Másnem az édességeik, a fagyijuk:-)


fotó: Corbis

A nászutunkon is Toszkána volt a végcél, ahol 10 napig gyakorlatilag ettünk, ittunk és poros, elhagyatott, huszadrangú utakon autóztunk falutól-városig, ahol ismét evés-ivás, majd autózás várostól falvakig. Szerintem, nincs ember, akit a konyhájukon kívül nem fogna meg a táj szépsége. Ahogy a régi és az új összesimul, egymásba mosódik. A 21. század emberei élnek (számomra) irígylésre méltó életet a 12. századi (sokszor még korábbi) épületekben. Megállapítást nyert, hogy proseccón, olivabogyón, prosciuttón illetve balzsamecetbe és olivaolajba mártogatott kenyéren sokáig el tudnánk lenni. És persze az is, hogy visszatérünk
A pizza kint is és itthon is a “gyorsan kapjunk be valamit” kategória egyik győztese.

Pizzatészta
40 dkg liszt (én keverni szoktam a sima búzalisztet teljes kiőrlésűvel)
4 ek. olivaolaj
2 dkg élsztő

oregánó
langyos víz

Az élesztőt kevés meleg cukros vízben felfuttatom, majd a liszttel, olajjal, sóval és az oregánóval a robotgép dagasztófejével kelesztőtálamban összeállítom és lefedem. A sütőt 30 fokra melegítem és félig nyitott ajtónál a duplájára kelesztem. Ezt követően lisztezett deszkán átdolgozom, majd öklömnyi darabokat vágok belőle és kerekre, vagy szögletesre formázom. A lényeg, ne legyen vastag a tészta! Sütőpapírral bélelt sütőlapokra teszem és még egy picit pihentetem.

A kelesztés alatt összeállítom a kencéket. Nálunk van fehér és piros kence. (A fehér EJ mamájától származik.)
Fehér kence
Tejföl, snidling, olivaolaj, frissen őrölt bors, pici só (óvatosan vele, ha bacon is kerül rá!)
Piros kence
1 doboz konzervparadicsom, belereszelek 3-4 gerezd fokhagymát, szórok bele bazsalikomot, frissen őrölt borsot és teszek hozzá 2-3 ek. olivaolajat
Ezekkel a kencékkel kenem meg a pizzákat és erre mindenféle finomságokat teszünk, hogy milyet, annak már csak az ember fantáziája szab határt. A fehér kence nagyon finom bacon-nel és sajttal!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007