Sertéskaraj almás ciderrel
“Ajándék az, ha olyat adsz, amit akar valaki, nem olyat, amiről te gondolod úgy, hogy adnod kell, vagy amit kötelezőnek érzel. Az az ajándék, amit akar valaki, te pedig képes vagy adni. (…) De nemcsak ennyi. A te élményed befejeződik az adással, a másik ember élménye viszont az elfogadással kezdődik. Ha bárminemű érzelmi kapcsolatban állsz azzal, amit adtál, ha feltételhez kötöd, akkor az nem igazi ajándék. Az ajándék azé, aki kapja, és ő azt teheti vele, amit akar.”
Marlo Morgan
Hozzávalók:
60 dkg lehártyázott sertéskaraj
só
frissen őrölt bors
2 ek vaj
4 hagyma
4 gerezd fokhagyma
8 burgonya
1 üveg almás cider (Somersby)
1 dl víz
A húst megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, majd ujjnyi vastagra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk a szeleteket. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk. A hagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk, majd felcsíkozzuk. Egy kerámia sütőtálat kivajazunk, az aljára egy réteg burgonyát, majd hagymát teszünk, rászórjuk az apróra vágott fokhagymát, erre fektetjük a húsokat, majd 1 réteg burgonyával lefedjük. Ráöntjük a cidert és a vizet, lefóliázzuk és 200 fokon 1 órát sütjük, majd a fóliát levéve a burgonyára rápirítunk. Tálaláskor nagy szemű sóval sózzuk.