Citromos-cukkinis pappardelle fenyőmaggal
“Nagy bátorság kell ahhoz, hogy egy ember fenntartás nélkül engedje szeretni magát. Bátorság, csaknem hősiesség. A legtöbb ember nem tud szeretetet adni és kapni, mert gyáva és hiú, fél a bukástól. Szégyelli, hogy odaadja, s még sokkal inkább szégyelli, hogy kiadja magát a másiknak, elárulja titkát. Azt a szomorú, emberi titkot, hogy szüksége van gyengédségre, nem tud meglenni nélküle.”
Márai Sándor: Az igazi
Nem ígérek semmit…. de talán most minden ismét egyenesbe fordul és ennek hatása az Ízbolygón is érezhetővé válik majd. Igyekszem…
Most pedig egy gyors tészta. A tészta manapság jó barátunk, leginkább mivel paradicsom és bazsalikom (menta-zsálya) túltermelésben vagyunk, így követve a “most van szezonja, most együk magunkat betegre belőle” mondást, a paradicsom és a bazsalikom mellett citrom és fenyőmag is került ebbe a pikáns tésztába.
Hozzávalók:
2 salátacukkini
1 csokor újhagyma
4 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
15 db kis méretű koktélparadicsom
1 bio citrom héja és fél citrom leve
2 dl tejszín
5 g fenyőmag
friss lila és zöld bazsalikom
só
frissen reszelt hosszúbors
pappardelle tészta
parmezán sajt
A hagymát finomra vágom, a cukkinit megmosom, szárvégeit levágom és almareszelőn lereszelem. Előmelegített serpenyőbe öntöm az olajat, majd hozzáadom a hagymát és megfonnyasztom. Ha a hagyma megfonnyadt, a fokhagymát belereszelem, majd a reszelt cukkinit is megpárolom rajta. A koktélparadicsomokat ha kell félbevágom, ha kicsik ez a művelet is kimaradhat és a szószhoz adom, pár percig pirítom, hogy épp csak összeessen, aztán mehet bele a tejszín, a citrom héja és leve, sózzuk, hosszú borssal ízesítjük. A fenyőmagot száraz serpenyőben megillatosítjuk és a végén a bazsalikommal együtt a szószba keverjük.
A tésztát kifőzzük, a szósszal összekeverjük és parmezánt reszelünk a tetejére.