Sertésszűz Serrano köpenyben, kakukkfüves gránátalmaszósszal, szezámos krumplipürével
… azt hittem idén másként lesz. Legalábbis úgy igyekeztem, hogy másként legyen… hogy idén ne csak beessek a fa alá. Már hétfőtől nincs ovi, így az ezzel kapcsolatos mindenféle teendők (beszerzések, számlák, stb…) sincsenek, az újságoknak leadtam, amiket kellett, mégis még mindig akad tennivaló bőven… Csapatépítés, bevásárlás, a könyv dedikálása. Azt tervezem, hogy holnap már elkezdek sütögetni és tegnap éjszaka már a karácsonyi menü is kezdett végleges formát önteni. Úgyhogy van remény. Csütörtök éjszaka pedig egy barátnőmmel szuper sütisütős partyt csinálunk, ami különösen jó, mert közben karácsonyi hangulatunk lesz, elkészülnek az aprósütik, jókat dumálunk-borozunk-karácsonyozunk. Valahogy így, aztán péntektől nagyüzem. Remélem, Ti jobban álltok az előkészületekkel, mint én:-)
Ez az étel egyébként a karácsonyi asztalon is megállná a helyét. A vörös színű pikáns gránátalma igazi karácsonyi csemege.
Hozzávalók:
1 nagyobb sertésszűz
frissen őrölt bors
olívaolaj+vaj
10 dkg Serrano sonka
1 csokor újhagyma
2 gránátalma
4 szál kakukkfű
80 dkg burgonya
vaj
tej
szerecsendió
10 ek pirított szezámmag
A húst megmosom, leszárítom, majd borsozom és a átlósan a sonkákba tekerem. Pár ek olívaolaj és vaj keverékén körbesütöm, majd átteszem egy kerámiatálba és 100 fokon további 1 órát hőkezelem. Az újhagymát megpucolom, majd félbe vágom. Az egyik gránátalmát félbevágom, majd a magjait kiütögetem, a másikat kifacsarom. A burgonyát megpucolom, megmosom, karikákra vágom és annyi sós vízben, amennyi ellepi, puhára főzöm. Leszűröm, összetöröm, majd géppel habosítom, közben sok vajjal kevés tejjel dúsítom, végül kevés szerecsendiót reszelek bele és a száraz serpenyőben megillatosított szezámmagot beleforgatom. Az újhagymákat 1 ek vaj és pici olaj keverékén megsütöm, közben sózom-borsozom. A hússütés után a serpenyőben visszamaradt pörzsanyagot 3 ek dl vízzel felöntöm, hozzáadom a gránátalma levet, a kakukkfüvet és beforralom. A lángtól félrehúzva hideg vajkockákat keverek még bele, hogy szép fényes, gazdag mártást kapjak. Végül belekeverem a gránátalma magjait is.
A húst vastagabb szeletekre vágom, mellé a szezámos krumplipüré és áthúzom egy kis gránátalmás szósszal.
Ötlet: Lecker 2011.11.