Fűszerelem: Za’ataros fasírt citromos sült zöldségekkel
Mindig vannak favorit cuccok a konyhámban, amiket ha nem is orrvérzésig, de sokat használok. Ezek konkrét korszakokra bontják az életem, szerelmek ezek, nagy kattanások. A nyáron érkezett vendégek még biztos emlékeznek a chili-menta őrületre:-) Meg a marokkóira. A római kömény már jó ideje tartja a frontot, nehezen engedi magát odébb állítani. Aztán a csillagánizs… Cassia… A rengeteg féle-fajta bors…:-) A sókat nem is említem. És most meg ez. A za’atar. Évek óta kóstolgatom, Teszem ebbe-teszem abba, aztán (hogy ennek mi a kémiája) egyszer hirtelen rákattanás. Megszerettem. A za’atar, zaatar vagy zahtar egy fűszerkeverék, ami az egész Közel-Keleten használatos. Sokan csak az izraeli konyhával azonosítják, pedig Jordániában, Szíriában, Törökországban, Líbiában és Egyiptomban is vadul szórják a bárányételekre vagy kenik kenyérre az ebből készült pasztát. A fűszerkeverékek esetében tudjuk: ahány ház, annyi szokás. Mindenhol más arányokkal, más összetevőkből készítik. Az alap za’atar: pirított szezámmag, szárított kakukkfű és szumák/szömörce. Ezeken kívül kerülhet bele szárított majoranna, római kömény is. A szezámtól érdekesen diós íze van. Köretként zöldségeket, csicsókát, répát, karfiolt, édesköményt sütöttem hozzá. Került erre egy kevés za’atar, olívaolaj és citromlé, ami különösen jól harmonizált az édeskésre sütött zöldségekkel. ÉS CSICSÓKA FOR PRES, mert imádom!
És bár különlegesnek tűnhet ez az összeállítás, a kétéves 2x repetázott belőle! Mondjuk neki a gránátalmaszószos szűzpecsenye is nagyon bejövős volt!
Hozzávalók:
60 dkg darált marhahús
2 gerezd fokhagyma, reszelve
1 cukkini, almareszelőn lereszelve
1 tojás
2 ek zsemlemorzsa
só
frissen őrölt bors
1 tk za’athar
1 csokor petrezselyem finomra vágva
2 sárgarépa
10 szem csicsóka
1 kis fej karfiol
1 édeskömény
olívaolaj
za’athar
fél citrom leve
A fasírtnál semmi extra: minden összegyúrunk, majd a hangsúly a kisütésen van. Nem olajban, hanem szilikonos muffinformában. Isteni finomra sül és elegendő hozzá a húsban lévő zsiradék. Nem kell kivajazni, olajozni a formát! Massza kiadagol golyó formába, bele a formába és 200 fokon nagyjából 25-30 perc alatt kisüt.
A zöldségeket megmosom, a répát megpucolom, majd hosszában ujjnyi darabokra vágom. Kevés olívalajban eloszlatom a fűszert és a citromlét, majd a zöldségeket átforgatom benne, sütőlapra terítem és 180 fokon megsütöm. Vaníliás sóval szórtam meg, amikor kisült, hogy adjunk az érzésnek.:-)