Túrókrémes-spárgás tavaszi pite
Most, hogy a tavasz végérvényesen betette lábát a konyhámba (is) vágyom a könnyű-zöld-salátás-zöldséges ételeket. A piték, quiche-ek pazar ebédek egy kis zöldsalátával körítve. Nem elhagyagolható az a tény sem, hogy nem terhelik meg annyira a pocakot és nem tartalmaznak sok kalóriát, bár ez nagyban függ attól mit is pakolunk rájuk.:-)
Hozzávalók:
Tészta
12 dkg liszt
6 dkg vaj
3 dkg reszelt gouda
csipet só
2 tojás sárgája + 1 fehérje
őrölt szerecsendió
Töltelék
8 kis szem koktélparadicsom
1 cs zöld spárga
1 cs újhagyma
25 dkg túró (lehet juhtúró is a fele)
5 ek tejföl
2 tojás
pár szelet szárított sonka
só
frissen őrölt bors
A vajat kis kockákra vágva a liszthez adom, a sajtot belereszelem, sóval és szerecsendióval ízesítem. A kezemmel összemorzsolom, majd hozzáadom a tojás sárgáját és fehérjét és az egészből a robotgépem dagasztókarja segítségével sima tésztát gyúrok. Folpackba csomagolom és 1 órára lehűtöm. A spárgát megfőzöm, az újhagymát a spárga főzővizébe mártom 1 percre. Egy piteformát kivajazok és abba fektetem a vékonyra kinyújtott tésztát. 200 fokon 5 perc alat elősütöm. Közben a túrót a tejföllel botmixerrel összeturmixolom, sózom, borsozom és hozzáadom a kissé felvert tojást is. A masszát a formába öntöm, elhelyezem rajta a spárgákat, az újhagymákat, belenyomkodom a paradicsomokat és a tetejét megszórom vékonyra szelt sonkával. 200 fokon 15-20 perc alatt készre megsütöm.