Tejberizs karamelles balzsamos barackkal
A tejberizs nagy kedvencünk, készült már fahéjasan eperrel és házi eper-szeder lekvárral, de ananásszal és áfonyával is. Most kicsit “elegánsabb” köntöst adtam rá. Ez csak egy munkafázisban különbözik a többitől, viszont a végeredmény sokkal, de sokkal különlegesebb ízű lesz, mint pórias társai, amiknél csak gyümölcsöt használok.
Hozzávalók:
2 bögre rizs
2 bögre tej
2 bögre víz
1 vaníliarúd
(2 dl tejszín habbá verve)
2 ek méz
konzerv barack
12 dkg cukor
3 ek víz
1-2 tk balzsamecet (én most fügéset használtam, de isteni friss ízt ad neki a mangós is!)
A rizst a víz és tej keverékével felteszem főni, beleteszem a felhasított vaníliarudat is. A rizs forrását követően még nagyjából 10-12 percig főzöm kis lángon, majd amikor a rizs közepe még picit roppanós (al dente) (de közel sem kemény!), akkor lezárom alatta lángot és belekeverem a mézet. A vaníliarudat kiveszem belőle. Lefedem. Amikor a rizs felszívta a folyadékot hideg vízzel kiöblített szuflétálkákba vagy sima tálkákba adagolom és kihűtöm. Ha tejszínesen készítem, akkor természetesen a habbá vert tejszínt a hűlés után, ám a tálkába adagolás előtt kell a rizshez keverni. Tálalás előtt karamellt készítek a cukorból és a vízből, majd amikor kicsit lehűlt a karamell, de nem szabad megvárni, hogy kikeményedjen, akkor adom hozzá a balzsamecetet. Tányérokra borítom a tejberizst, a tetejére a barackokat legyező alakban bemetszem, szétterítem, majd a rácsorgatom a karamellt, ami befolyik a barackcikkelyek közé és jótékonyan beszivárog a rizs közé is.
Balzsamecet krémmel körbecsepegtetem a tányért, de ezt csak a dekoráció miatt.