Keresés a blogon

Provence-i nyúl fehérborral

Apr 10th, 2008 by Ízbolygó | 0

Ez a recept húsvétra készült volna, ha kaptam volna szép nyulat… A múlt héten viszont ez összejött, úgyhogy életem egyik legjobb nyúlételét hoztam össze a család tagjai szerint! Igazán finom, pikáns lett. A maradék nyúl és szósz új életre kelt 2 nappal később, erről majd a recept végén ejtek szót:-)

Hozzávalók:
1 egész nyúl (esetünkben 1,4 kg)
2 üveg articsóka (2*170g)
10 db koktélparadicsom
1 palack fehérbor
5 salotta hagyma
2 fej fokhagyma
1 csokor rozmaring
2 púpos ek liszt
1 csokor újhagyma
80 dkg sütnivaló burgonya

A nyulat megmosom, leszárítom és szétdarabolom (egyben is hagyható, de úgy nem lehet jól körbepirítani). Sózom és frissen őrölt borssal megszórom. A salotta hagymákat megpucolom és negyedbe vágom, a fokhagymát is megpucolom. Kevés olajon a nyúl darabjait körbepirítom, ez szó szerint értendő! Ha ez megvan, átpakolom a nyulat egy tepsibe és a serpenyőben maradt olivaolajra dobom a hagymát és a fokhagymákat. Átforgatom, majd rászórom a lisztet, 1 percig pirítom és felöntöm a borral. Beledobom a rozmaringot is és 2-3 percig rotyogtatom, majd a húsra öntöm. A tepsit alufóliával lefedem és 200 fokon 1,5 órát párolom. Ennyi idő alatt a nyúl omlósan puha lesz. Ekkor leveszem az alufóliát, beleteszem az articsókát, a koktélparadicsomot és az újhagymát és még 45 percig sütögetem.
A burgonyát megpucolom, felkockázom és olivaolajon megsütöm. A végén sózom.

2 nappal később…

A nyúl értekelhető részei nagyrészt elfogytak, de a mell része és a mellső combok megmaradtak. A csontoktól leszedtem a húst és falatnyi darabokra kockáztam, majd a maradék szósszal együtt serpenyőbe öntöttem. Hozzáadtam 2 dl tejszínt és 1,5 dl bort, kicsit megrottyantottam, hogy az alkohol elillanjon, majd pappardelle tésztát főztem hozzá. A tetejét grana padanoval hintettem meg és isteni talján tésztát ettünk a provance-i nyúlból.

A receptet a Lecker áprilisi számában találtam.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007