Marcipános aszalt szilva fagyi nutella-meggylekváros csigákkal
A jeges finomságok kiemelt időszaka tavasszal startol, de hosszabb menüsorokban rendszeresen felbukkan, mint hűsítő fogás. Ezek a hűsítők általában sorbet-k, közös jellemzőjük, hogy savanykásak, célunk vele, hogy felpezsdítse a megfáradt ízlelőbimbókat, szánk fellélegezzen. Nos, ez nem ez a kategória volt. Bár a tavasz még épp csak megmutatta magát, bekúszott a fagyi, mint desszertötlet. A portóis aszalt szilva-marcipán kombináció számomra télies , de szerettük. A “maradék leveles tészta felszámolása a hűtőből projekt” folyományaként pedig készültek a fagyihoz nutella-meggylekváros csigák, harmonikus egységbe lépve a fagyival. Nem is nagyon tudok mit hozzáfűzni… Állati finom volt. Marcipánt pedig innenntől kezdve csakis házilag gyártok! Eldöntöttem.
Hozzávalók:
Fagyialap:
250 g tej
250 g tejszín
2 ek cukor
3 tojás sárgája
egy csipet só
1 vaníliarúd
Marcipán
100 g mandulliszt
100 g porcukor
fél dl víz a sziruphoz
Portóis szilva:
15 dkg aszalt szilva
1 dl portói
1 egész fahéj
3 szem szegfűszeg
Csiga:
1 rúd Tante Fanny leveles tészta
5 ek meggylekvár
3 ek házi nutella
ELŐZŐ ESTE összeállítom a fagyialapot. Ehhez először elkészítem a marcipánt: 50 g porcukrot nagyjából fél dl vízzel felforralok, sziruppá sűrítem. A maradék cukrot a mandulaliszttel elkeverem, majd hozzáadom a kissé lehűtött szirupot és összegyúrom. KÉSZ! Ennyi a marcipán!
A fagyialaphoz: Tej+tejszín összemelegít a felhasított vaníliarúddal. Tojás krémesre kever a cukorral, majd a forró tejes-tejszínes keveréket folyamatos keverés közben apránként hozzáadom, így kiegyenlítem a hőfokokat és nem “főzöm meg” a tojást a hirtelen meleggel. Ezt követően közepes lángon addig sűrítem a keveréket, míg a fakanál hátoldalán az ujjammal húzott csík nem folyik meg. Ekkor belereszelem a marcipánt, feloldom benne és egy éjszakár a hűtőbe száműzöm.
MÁSNAP: Az aszalt szilvát kis kockákra vágom. A portóit a fűszerekkel felforralom, majd belenyomkodom a szilvakockákat, de ezzel már nem főzöm. Hagyom benne kihűlni. Majd kiszedem belőle a fűszereket.
A fagyialapból kiszedem a vaníliát és fagyigépben elkészítem (vagy fagyasztóba teszem és botmixerrel a szilárdulást követően fél óránként átdolgozom, míg krémes nem lesz). A kész krémes fagyiba márványosan belekeverem a portóis szilvát. Mehet a fagyasztóba.
A leveles tésztát kihajtom, a meggylekvár és a nutella keverékével megkenem, hosszabbik oldalánál fogva feltekerem, majd 1,5 cmes darabokra vágom. A csigákat 180 fokon nagyjából 15 perc alatt megsütöm.
TÁLALÁS: A fagyit kiadagolom, mellé teszem a nutellás-meggyes csigákat VAGY a csiga alulra és erre adagolom a fagyit.