1 család, 1 bor, 3 vélemény
Heimann Merlot 2006
A Heimann Családi Birtok szervezésében a “Borhozételt” receptverseny pályázatainak beadási határideje vasárnap, azaz április 20-a!
Tehát,
ha szeretsz főzni és szereted a szép borokat is, készíts ételt a Heimann borokhoz!
Az utolsó bor, ami bemutatásra kerül, a Heimann Merlot 2006-ból.
Vélemények a borról:
Zoltán: Vasárnap van. Ülök a gép előtt, míg a halászlém utolsót rottyan… Frissiben kóstolom a kibontott Merlot-t. (Csütörtökön kaptunk aranyat a városi borversenyen, így kétszeres a kíváncsiságom.) Tükrös, mély bíbor szín, szépen mozdul a pohárban. Kicsit paprikás, fűszeres illat (talán a halászlé teszi…). Izgalmas savgerinc, gyümölcsök tobzódnak benne. A bor egységben van, harmonikus, és tele van energiával, vitalitással. Nagy évjárat kiemelkedő bora. Ági felvitte a bográcsot, mennem kell…
Ágnes: Talán a legszélesebb körben ismert borunk a Merlot. A merlot fajta és Szekszárd elválaszthatatlanok egymástól, mert a fajta nehézségei ellenére általában jó, olykor kíváló eredmény születik e házasságból. A 2006-os évet bátran nevezném kiemelkedőnek a Merlot szempontjából. Ez a borunk egy fiatal, egybefüggő 3 hektáros területen termett bor. Annak ellenére, hogy szinte szűztermés, a bort nem nevezhetjük könnyednek vagy egyszerűnek! Közepesnél erőteljesebb test, gazdag aromák, hozzá illő viszonylag magas alkohol jellemzi, amely azonban nem tárulkozik fel a pohárba töltés pillanatában. Ajánlatos kicsit játszadozni vele a pohárban, mert ahogy egyre több levegővel érintkezik, annál jobban nyílik, telik meg illattal poharunk, és egyre újabb arcai tárulkoznak fel. Mivel hagyományos érlelésen ment keresztül, ne keressük a pörkölt illatokat, avaros, dohányos aromákat, szorítkozzunk a gyümölcsök-lekvárok szélesebb választékára.
Büszke vagyok erre a borra, mert egy kedvező árkategóriában olyan értékes bort sikerült alkotnunk, amely eddig, ahová beneveztük, minimum aranyat hozott. És még nincs a csúcson…
Ifjabb Zoltán: Azt szeretem a merlot-ban, hogy kiegyensúlyozott. Olyan, mint egy megbízható társ. Igaz ez rá, ha cuvée-ben szerepel, ahol a melegséget, szélességet adja és igaz a fajtatiszta borra is. A szóban forgó borunk is egy mély, harmonikus, többrétegű bor, amit azért nem sajnál az ember hétköznap felbontani és tavaszi estéken a teraszon ülve, botanika tanulás közben kortyolgatni…
Egy tipikus Merlot a napfényes 2006-os évjáratból. Már ilyen fiatal korában is áradó, leginkább meggyre emlékeztető, édeskés illattal találkozhatunk. Textúrája plasztikus, selymes, puha. Igazi kedveskedő vörösbor ez, mely a fajta jellegzetesen magas tannintartalma mellett intenzív gyümölcsösségével hódít. Jó vétel!
Borteszt Online:
A világ nagy presztízsborai között, vagyis a pinot noirok, barbarescók és egyebek között a merlot is kiveszi részét a dicsőségből. Gondoljunk a Petrusre vagy a Massetóra. Mindkettő színtiszta merlot. Ezek a boróriások grandiózus struktúrákkal, egzotikus, varázslatos illatokkal és ízekkel rendelkeznek. A merlot meghatározó illatjegyeként általában a szilvát, még inkább a szilvalekvárt szokták emlegetni.
Heimannék szekszárdi merlot-ja szerényebb a fentebb elősorolt nagyágyúknál, de a szilva és a fahéj például belőle sem hiányzik. Szerkezete könnyed, gyümölcsössége erőteljes, savai szépek, tanninja kerek. Nagyon kedves bor. Nyúllal töltött bazsalikomos-pestós ravioli mellett pedig egyszerűen felejthetetlen.
Egy merlot, ami nem túl bódító illatától, túl hangsúlyos szilvásságától, túl érett tanninjaitól merlot. Egyszerűen csak szép, mélybíbor szín, hűvösebb, szilvás-fahéjas illat, egyensúly.
bortarsasag.hu:
Heimannék válasza a Kerülőutak (film) pinot-fanatikusainak. Egy merlot, ami nem túl bódító illatától, túl hangsúlyos szilvásságától, túl érett tanninjaitól merlot. Egyszerűen csak szép, mélybíbor szín, hűvösebb, szilvás-fahéjas illat, egyensúly. Kerek és finom.
heimann.hu:
A kezdetektől fogva talán pincénk legismertebb bora. A fajta igen kedveli a szekszárdi löszös lankákat, így bársonyos, kerek erdei gyümölcs ízeket érzünk kóstolásakor. Hagyományos törkölykalapos erjesztést követően egy évig ászkoljuk tölgyfahordóban, majd rövid palackos érlelés után kerül forgalomba.