Sajtleves metélőhagymával
Már sokféle levest taglaltam itt a blogon, ám érdekes módon, eddig nem került sor a sajtlevesre. Pedig imádom a sajtot és mindent, ami sajtos. Így már nem csak Gombóc Artúrral mutatok hasonlóságot, aki mindenféle csoki igaz barátja, hanem Kvarg Lipóttal is. Kvarg Lipót (a wiki szerint ő egy ausztrál izomegér, aki rajong a sajtért és retteg a macskáktól. Első küldetésük során csatlakozik a Csipet Csapathoz.) kapcsán komolyan elmerültünk tindzserkorunk filmes élményeiben…. Családi mozidélután a Disney-vel: benne Chip és Dale, a csipet Csapat; Balu kapitány, Gumi macik. Erre emlékszik még valaki?! Azon is elmerengtünk, hogy Pöttyünk, vajon mit fog csinálni tizenévesen… az biztos: nem a családi mozidélutánt nézi majd tv-n a Disneyvel:-))) vagy :-(((
De vissza a leveshez: szeretem a sajtlevest, most azonban ebbe is csempésztem egy kis tavaszt, egy kevés zöld ízt. Nem vált kárára!
Hozzávalók:
5 dkg vaj
2 ek liszt
1 l zöldségleves
20 dkg edami sajt
2 dl tejszín
frissen őrölt rózsabors
szerecsendió
1 nagy csokor metélőhagyma
A vajat felolvasztom, majd megfuttatom rajta a lisztet, félrehúzom a tűzről, majd felhúzom a zöldséglevessel. Irány vissza a lángra! Belekeverem a reszelt sajtot és felolvasztom benne. Beleöntöm a tejszínt, fűszerezem borssal és szerecsendióval és összerottyantom. A metélőhagymát apróra vágom és a levesbe szórom, 1-2 perc főzés után botmixerrel pürésítem. Nem kell, hogy egyneművé váljon, direkt jól néz ki, ha marad benne metélőhagyma darab is!