Gesztenyés-körtés felfújt
Hihetetlenül várom a tavaszt, másrészt még téli ízeket készítek, de már igazán nem kapaszkodok a télbe… Bár manapság mik is számítanak téli íznek?! A gesztenye és a körte mindenesetre számomra a télhez kötődnek. A kalácsfelfújtról korábban szóltam, de ezek a kalács/kenyér felfújtak igazán hálás darabok…. Könnyen, gyorsan előállíthatóak és a variációs lehetőségek száma szinte végtelen. Ami biztosan kell hozzá, az a kalács/kenyér, a tej (amiben a kalács/kenyér ázik), tojás és alkohol. Persze az csak módjával. Manóknak tízórai vagy uzsonnára is remek fogás kerekedik belőle és készítése jó lehetőség arra, hogy felhasználjuk a száraz maradékokat.
Hozzávalók:
50 dkg körte
1 ek méz
20 dkg kenyér
3 dl tej
3 ek rum
4 tojás
5 dkg vaj
25 dkg gesztenyemassza
2 ek cukor
1 cs vaniliás cukor
1 csipet só
15 dkg natúr gesztenye
étcsoki a tetejére
A körtéket meghámozom, kiveszem a magházát és falatnyi darabokra vágom, majd a mézzel karamellizálom. A kenyeret is kis kockákra vágom és tejbe, rumba áztatom. A tojásokat szétválasztom. A gesztenyemasszát a vajjal, a csipet sóval, a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem, majd a tojások sárgáját egyesével hozzáadom. Belekeverem a kenyeret is. A fehérjét keményre verem, majd óvatosan, hogy a hab ne törjön a masszához keverem. Egy tűzálló edényt kivajazok, az aljába simítom a karamellizált körtét, a natúr gesztenyét rátördelem, majd ráöntöm a masszát. A sütőt 180 fokra melegítem és a felfújtat 30 percig alufólia nélkül, majd újabb 30 percig alufólia alatt sütöm. Vaníliafagyival vagy vaníliasodóval kíváló!
Az osztrák Gusto 2007. decemberi számából.