Keresés a blogon

A fehér majonéz térnyerése a konyhámban

Feb 7th, 2008 by Ízbolygó | 0

Jó két hete hitetlenkedve olvastam Mamma írását a maionesa blancaról, miszerint, ez a fehér majonéz tejből és olajból készül. A szemöldököm a hajamba szaladt… mert a kémiai oldalát, az emulgeáció folyamatát a tejjel még csak-csak el tudtam képzelni, ám a végtermék ízét (tojás nélkül) nem igazán!

A hétvégén volt nálunk egy kis összejövetel, amire crostiniket szántam, gondoltam, most eljött a fehér majonéz ideje! Elkészítem! Maga a készítés folyamata igen gyors, körülbelül 3 percet vesz igénybe. Az ízében első nekifutásra sokkal inkább érezhető az olaj íze, mint a sima majonéz esetében. Ott a tojás kevésbé engedi érvényesülni. Hogy kicsit ezt közömbösítsem, dobtam bele metélőhagymát, meg zöld olivabogyót. És másnapra megtörtént a csoda! Az ízek remekül összeértek! Az olaj íze tovatűnt. Crostinire halmozva, beborítva prosciutto crudoval és olasz szalámival egy vékony parmezánszelettel, fenséges lett!

Aioliról, majonézről és maionesa blancáról bővebben Mammánál olvashatsz.

Hozzávalók:
1 dl 1,5%os tej
fél dl olívaolaj
1,5 dl napraforgó olaj
½ mk só
bors, frissen őrölve
1 maroknyi zöld olivabogyó apróra vágva
1 csokor metélőhagyma apróra vágva

A tejet és az olajakat beleöntöm a turmix poharába, majd ráengedem a botmixert. Kb. 2-3 perc és a tej-olaj kombó sűrű majonézzé áll össze. Sózom, borsozom, beledobom az olivabogyót és a hagymát, hűtőbe teszem és másnap crostinire kenem. Szalámit, sonkát borítok rá és egy vékony szelet parmezán sajtot. Isteni!

És, ha már a bevezőben említést tettem a crostinikről, kicsit bővebben is írok róluk ill. a másik fajta kencéről is. A crostini gyakorlatilag pirított kenyérszeletke, jelen esetben bio alapanyagokból készült magos kifli karikák voltak, melyeknek megkentem mindkét oldalát olivaolajjal, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra ültettem őket és 200 fokon mindkét oldalát 6-8 perc alatt megpirítottam.


fotó: AG

Hozzávalók a paradicsomos krémhez:
20 dkg aprított paradicsom konzerv (polpa-Mutti)
csokor bazsalikom
3 gerezd fokhagyma
1 marék zöld olivabogyó
3 ek olivaolaj
1 tk balzsemecet
mini-mozzarella

Turmixgépbe öntöm a paradicsomot, belereszelem a fokhagymát és hozzáadom az olivaolajat, 1 percig tumixolom. Ezt követően belekeverem az apróra vágott zöld olivabogyót és a felaprított bazsalikom levélkéket. Ennek sem árt, ha pár órát a szervírozás előtt össze tud érni! A crostinikre kenem a krémet, majd a tetejébe egy szelet mini-mozzarellát ültetek.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007