Cékla, most főzelékként
Nem startolnék olyan közhelyekkel, hogy a cékla megosztó, meg sokan csak ecetes lével nyakonöntve tudják elképzelni… Az viszont tény, hogy sütve remekbe szabott, de főzeléknek elkészítve, kapaszkodj meg, ha lehet még tutibb! Jó, belátom, a színe vad. Mininek egyébként konkrétan tetszik a színe, mint ahogy a kicsi gyerekek ösztönösen vonzódnak az élénk színű dolgokhoz, elég ha csak végignézel a gyereked játékokkal teli polcain. Ha a csörgő lehet pink, a főzelék is. Egyébként sokan a spenót/sóska utálatot is magával a színélménnyel hozzák összefüggésbe. Konkrétan ennek az agyi leképeződése valami olyasmi lehet ösztön szintén: zöld=éretlen=mérgező/nem eszem meg. Mindenesetre a céklánál ez fel nem merül:-) Mehet bele gyömbér, mert az a náthára jó, petrezselyem, mert az meg szép zöld.:-)
Ízesítés tekintetében a már standard kecskesajt-cékla kombináció nyerő (grillezett kecskesajttal feltétnek, vagy lágy kecskesajtot beleolvasztva), mehetünk keletiesebb irányba: gyömbér-lime-szecsuáni bors vagy maradhatunk a visszafogottabb petrezselyemnél, de láss csodát bazsalikommal-balzsamecettel is remek. Gyerekeknek sütőtökkel társítva érdemes először adni, így a cékla földes íze kellemes édes-karamelles aromákkal lesz gazdagabb.
Készült már korábban:
Céklakrémleves pirított édesköménnyel és gyömbérrel, gránátalmával,
Áfonyás diós céklakuglóf kétféle csokival,
Céklakrémleves csillagánizzsal,
Rokfortos cékla,
Kecskesajttal.
Hozzávalók:
5 db öklömnyi cékla (ebből 3-at felkockázunk, kettőt lereszelünk)
1 nagyobb burgonya
1 nagy csokor petrezselyem
tejföl
1 citrom leve
frissen őrölt bors
1 tk méz
1 ek szójaszósz
A cékla előkészítésénél jó szolgálatot tesznek az egyszer használatos műtőskesztyűk. Akár Aldiban is hozzá lehet jutni, iszonyat mennyiség van egy dobozban és a meggyszezonban is hasznát vehetjük, nem csak a céklánál!:-)
A céklákat megmossuk, meghámozzuk. 3-at felkockázunk (3×3 kockákra nagyjából), kettőt lereszelünk. A burgonyát meghámozzuk, majd felkockázzuk szintén. A céklákat annyi vízzel, hogy ellepje feltesszük főni. Ha felforrt, vegyük vissza közepes erősségűre a lángot és addig főzzük, míg a villa már belemegy, de még nem puha. Ekkor tegyük bele a burgonyát is, és főzzük puhára. Leturmixoljuk az 1/3-át. A petrezselymet finomra vágjuk és belekeverjük, citrom levével savanyítjuk, tejföllel krémesítjük. Ekkor már ne főzzük! Frissen őrölt borsot adunk még hozzá, belekeverjük a mézzel kikevert szójaszószt. Yesss…