Narancsos csokiflipp és eggnog (lélekmelegítők)
Két lélekmelegítőről szólnék, melyek előállítása végtelenül egyszerű és jól beválhatnak Szilveszter éjszakáján is, mivel komoly hideg várható. (Igaz, nem válik hátrányukra, ha érhetnek pár napot.)
Narancsos csokiflipp
Hozzávalók:
40 dkg cukor
2 dl víz
1 vaníliarúd
10 dkg Amedei 66% toscano black csokoládé
1 narancs leve
4 dl jobbfajta vodka (mondjuk Finlandia)
A csokit felolvasztom és belekeverem a narancs levét. A cukorból és a vízból szirupot főzök. A szirupot az olvadt csokihoz adom, majd belekaparom a vaníliapépet és még 3-4 percig főzöm. A végén adom hozzá a vodkát. Csini üvegbe töltöm és jól lehűtöm. Napról-napra finomabb lesz, de min. 1 napot mindenképpen érdemes várni, hogy összeérjenek az ízek.
Eggnog
Hozzávalók:
Hozzávalók:
6 dl tej
1 vaníliarúd,
6 tojássárgája,
10 dkg cukor,
1.5 dl rum,
1.5 dl brandy.
2 dl hideg tejszín
A tejjel felforralom a szétvágott vaníliarudat, aztán 15 percre félreteszem. A vaníliás tejből kidobom a vanília rudat, majd a tejet ismét megmelegítem. Közben egy tálban habverővel összekeverem a tojássárgákat a cukorral. Merőkanalanként hozzáadjom a meleg tejet, és folyamatosan keverem, nehogy összeugorjon. A keveréket visszaöntöm a tejeslábosba, és kevergetve néhány perc alatt kicsit besűrítem. Belelocsoljuk a rumot meg a konyakot, aztán félreteszem, hogy kihűljön. Végül irány a hűtő, ahol akár 1-2 napig is pihenhet, mert csak jót tesz neki, ha minél tovább áll. Tálalás előtt újramelegítem és frissen vert tejszínhabot púpozok a tetejére.
Az eggnog eredetileg Stahl Judit receptje.