Meggyszörp
Tuuuudom, nincs már meggy, de komoly lemaradásban vagyok. És meggy lesz jövőre is.
A szörpgyártásról:
a szörpgyártás a idén a lekvárfőzés melléktermékeként futott. Nem is tudom… a bodzánál valahogy megfertőződtem. A meggy különösen jó lett, de az elburjánzott menta és citromfűbokor megcsupálásából készült verziók is ütősek! Lédús gyümölcsöknél a gyümölcsöt magozom, lecukrozom, aztán kicsit kinyomkodom és leszűröm a levét. A levet tovább ízesítem citrom/lime levével, felforralom, majd mentát, citromfüvet (elvetemültek rozmaringgal is próbálkozhatnak) teszek bele jó sokat és hagyom kihűlni. Ezt követően a zöldet kiszedem belőle, üvegekbe töltöm és mehet is a hűtőbe.
A citromfű/menta szörphöz szedtem egy nagy rakatot a mentából és a citromfűből. Lehet vegyesen is készíteni, én most külön készítettem. Cukorszirupot kell készíteni hozzá, ezt érdemes nagyobb mennyiségben, hiszen a nyári limonádék alapja. (arány 1:1 vagy 1:1,5 cukor/víz). A cukorszirupba citromlevet facsarok, beleszórom a menta-/citromfű leveleket, kihűtöttem. Leturmixoltam, hűtő. Aztán már csak szóda kell bele.