Lekvárok – Eper (bazsalikomos, pillecukros, csokis…)
Bár az eperszezon az esőzések miatt gyorsan véget ért, múlt héten az egyik este még belefutottunk egy szlovák szállítmányba. Az ára sem volt magas, így lecsaptunk 10 kg-ra. Már a bodzásnál is írtam, hogy az eper az nálunk nagyon bejön, de sajnos minden évben felesszük frissen. Lekvárként még nem végezte soha. Pedig ricottás palacsintán a legfinomabb!
Igyekeztem a 10 kg-val ügyesen sáfárkodni, hogy készüljenek olyanok, amiken már régóta fáj a fogam. 4 féle készült:
bazsalikomos-fehércsokis,
balzsamos-lime-os,
étcsokis-whiskys
és pillecukros (marshmallow).
Nem is tudom, melyik lett a legfinomabb… Talán a pillecukros.:-) Lefotózni viszont a fehércsokis-bazsalikomosat fotóztam.:-)
Pontos arányokat nem tudok írni, mert éjnek évadján főztem őket és nem jegyzeteltem, mert az alvás lebegett lelki szemeim előtt. Azonban a folyamat minden esetben hasonlóképpen zajlott:
epret megmosom, kicsumázom, négybe vágom. Befőzőcukorral leszórom. Citrom/lime levét ráfacsarom, a vaníliát hozzáadom. Felfőzöm. Ilyenkor adom hozzá az alkoholt, hogy elforrjon és csak az extraktok maradjanak benne, a balzsamecettel hasonlóképpen járok el. A csokit mindig a legvégén tördelem bele, a forró lekvárban úgyis elolvad. A bazsalikomot apróra tépkedem és szintén a végén keverem csak bele.
A pillecukrosnak itt e receptje:
Hozzávalók:
1,5 kg eper
50 dkg befőzőcukor 2:1
1 cs Dzsemfix 3:1
2 lime leve
1 vaníliarúd
25 dkg pillecukor
2,5 dl tejszín
Az eredeti recept 40 dkg pillecukrot írt és azt, hogy ezt 1,5 dl tejszínben kellene felolvasztani. A pillecukor mennyiségét igen sokalltam, nekem a 25 dkg olvadt fel nagy nehezen 2,5 dl tejszínben…
A lényeg a lényeg, hogy az epret meg kell mosni, kicsumázni, aztán négybe (mérettől függően 8ba) vágni. Befőzőcukrot rászórom, lime levét rálocsolom és fél órát békén hagyom. Aztán rászórom a Dzsemfixet, felfőzöm a felhasított vaníliarúddal. Közben a pillecukrot egy kis lábasban felolvasztom a tejszínben.
Az elmosott üvegeket és tetejüket egy nagy kondér vízben rotyogtatom felhasználásig.
Amikor az eper felforrt, rotyogtatom 5 percig, majd hozzákeverem a pillecukros részt. Csipesszel kivadászom az üveget, beletöltöm a lekvárt, lezárom, fejre állítom 5 percre és mehet is a verembe, várni, mikor kerül sor rá.
A pillecukros ötletét a Lecker 2010/05 száma adta.