Ausztria – gasztroshopping
Mivel mások blogjába korábban belekotyogtam az osztrák vásárlási élményeimmel kapcsolatosan, gondoltam megosztom Veletek, miket is hoztam haza legutóbb.
Minek annyit utazni?
Amikor először hallottam egy kedves barátnőmtől arról, hogy ők kijárnak vásárolni, mivel ott minden sokkal jobb minőségű, őszíntén bevallom, túlzásnak gondoltam és a lelkem mélyén még talán szobnak is gondoltam őket. Egyszer aztán adott nekem különböző mosóporokból mintát, amit én el is használtam. Onnantól kezdve elvesztem….. Azóta évente úgy 2-3 alkalommal keresem fel a sógorokat kifejezetten vásárlási célzattal. A fő desztináció az SCS, ami egy hatalmas üzletközpont, ám hazafelé mindenképpen útba ejtem a Merkurt. Most, hogy megszületett Pöttyünk meglátogatandó lett a KIK is a gyermekruhák miatt, mivel gyalázatnak tartom, amennyi pénzt itthon elkérnek érte. A KIK-ben igazán jó minőségű göncöket lehet venni, kifejezetten olcsón. A nagymamik itthon mindig hitetlenkedve csóválják a fejüket, amikor bemutatom a blokkot, mert sehogy sem akarták elhinni, hogy 10 EUR fölött csak síoverállt vettem:-). De ezt hagyjuk is, inkább a gasztro témába vágó merkuros beszerzéseimmel dicsekednék el.
Nagyjából 20 percre a hegyeshalmi határtól, a Parndorfi outlettel szemben (akarom mondani az autópálya ellenkező oldalán) van egy nagyobbacska Merkur, ahol a budapesti Culinaris árukészletének nagyjából 70%-a simán beszerezhető, (hozzájuk képest) töredékáron.
Micsoda Lindt választék!
Csokifronton most a Lindt karácsonyi újdonságaiból nyújtanék egy kis ízelítőt:
Csokoládé karácsonyi punccsal megtöltve
Tejcsokoládé vaníilakrémmel és kakaóbabtörettel
Karácsonyi mandula fahéjjal és koranderrel 70%os étcsoki bevonattal
Karácsonyi 70%os étcsoki
Fehér kókuszos csokoládé mandulás sütivel alatta tejcsoki réteg
Sütési alapanyagok
Az egyik kedvenc helyem a Merkurban a sütési kellékek, a kávék, teák sora. A két utóbbiról majd legközelebb írok bővebben, most a sütési kellékeket mutatnám:
Marcipán rúdban (szuper minőségű)
Kandírozott cseresznye
Kandírozott narancskockák
Kandírozott narancscsíkok
Mandulatüskék
Darált mogyoró
Ropogós mogyoró (tortadíszítéshez is szuper)
Vágott pisztácia
Reszelt citromhéj
Reszelt narancshéj
Már látom a fejrázókat, még erre sem vagyok képes, hogy lereszeljem a citromot/narancsot? És felvágjam a pisztáciát és a manudlát? De igen, csupán azért vettem meg, hogy ilyet is lehet kapni.
Sütési dekorcuccok
Bio-zselatinlap
Agar-agar (növényi zselésítő)
Lindt csokibevonó
Lindt csokis dekorkém
Lindt glazúr
Tejcsoki pehely
Csokiszívek dekorálásra
Mogyoró nugát
Cukorbevonat íráshoz
ételfesték 4 színben
Jégcukor (ezzel szokták megszórni a kalácsok tetejét pl.)
De lépjünk tovább a konzervek felé:
Tramini borzselé
Hal alaplé
Szezámmagos birsalma mustáros szósz
Füge lekvár
Lime lekvár
A hal alaplé nem volt 3 EUR, íme a összetétele:
Friss pisztráng, tonhal, lazac, fogas és szarvashús a megszokott tőkehúsfajták mellett. Créme fraiche 4 féle, de a sajt, rizs, tészta, olivaolaj etc. témában is zongorázni lehet a különbséget a hazai hipemarketekkel szemben is. Pedig ez nem egy hipermarket méretű bolt, valahol félúton van az Interspar és a Plus között.
Újságok
Az újságosnál is körbenéztem és az alábbi újságok mellett döntöttem:
És bár tőlem nem kérdezte senki (gondolok itt Borzsi kezdeményezésére), e helyen mégis vallanék a gasztroújság fogyasztási szokásaimról.
Nincs kedvenc gasztronómiai lapom. Egyrészt, mert sok esetben találom szemben magam olyan recepttel, amit ha, megfőztek volna a megadott összetevőkkel, biztosan nem a képen látható végeredményt adja, másrészt jelenleg nincs olyan gasztronómiával foglalkozó újság, ami az átlagnál kicsit jobban főző/főzést jobban kedvelő réteget szolgálná ki. Van, amely a csúcsgasztronómiával foglalkozik és példaértékű a cikkek sziínvonalát illetve a szerkesztését, átgondoltáságát illetően. Mégis vásárolok ilyesfajta újságokat (TV Paprika magazin, Nők Lapja Konya, Fakanál), mivel a képeket nézegetve inspirálnak. Nagyjából az általam olvasott gasztroblogok is ezt teszik, úgyhogy a papíralapú termékek megvásárlásáról hamarosan le is szoktatom magam. Úgyis rengeteg van már. Érdekes volt áttekintenem a németajkú lapokat. Nagy az eltérés a ma itthon megjelenőkkel szemben. Szellősebbek, átgondoltabbak. Kifejezettem tetszett a La Cucina Italiana és az osztrák Gusto, rengeteg ötlet és klassz recept lelőhelye. Mivel jobbnál-jobb karácsonyi sütirecepteket is találtam ezekben, eldöntöttem, idén csak az “osztrák” sütik nyomán indulok el.:-)
Összességében (sajnos) ezúttal is azzal kellett szembesülnöm, hogy messze vagyunk kérem, nagyon messze….