Fenyőmagos, csirkés kelbimbótorta
Ez a recept a Nők Lapja által széles körben ismertté vált Bereznay Tamás receptje. Merthogy, hiába a Kárpátia séfje, sokan nem ismerték, míg fel nem váltotta Stahlt a NL hasábjain. Engem nem hódított meg, így aztán eddig nem is készítettem tőle semmit, azonban ennek a kelbimbótortának adtam egy esélyt. Némi változtatással meg is marad az évi 1x készítem kategóriában, mivel a kelbimbó (bármennyire egészséges is) nagy sikernek nem örvend a család másik két tagja körében. Pöttyünk következetesen kiköpködte, azonban a többi alkatrészt lelkesen lapátolta befelé, továbbá kitűntetett figyelmet fordított a fenyőmagokra.
Hozzávalók:
Tészta
20 dkg liszt
csipet só
15 dkg vaj
1 tojás
Töltelék
50 dkg kelbimbó
szódabikarbóna
só
3 dl tejszín
3 tojás
5 dkg fenyőmag
20 dkg csirkemellfilé
A tészta alkatrészeit összegyúrom, majd folpackba csomagolom és hűtőbe teszem fél órára pihenni. Közben a kelbimbót megtisztítom és sós, szódabikarbónás vízbe felteszem főni. Ha a fél óra letelt, a tésztát hullámos szélű piteformába nyomkodom (lehet nyújtani is). Egy száraz serpenyőben a fenyőmagot megpirítom, miután kivettem a csirkemellet kockákra vágom és azt is átforgatom egy kis vajon, majd sózom, borsozom. A kelbimbót és a csirkekockákat a tésztára szórom, majd nyakon öntöm a tojásos tejszínnel és a fenyőmagot a tetejére szórom. 140 fokon 1 óra 20 percet sütöm.