Vacsoravendégek: (ritka) alkalom az esti evésre
Harcos, kemény időket élünk. Próbálunk leszokni a vacsorázásról. Pedig nem volt rossz dolog… miután Manó már álomföldön grasszált, mi ketten, a Felelős Szülők levonultunk az étkezőbe, kipakoltuk a hűtőt és jól belaktunk. Mivel azonban a gyermekem apja/a hites uram egész álló nap egy irodában ücsörög (nem a gyermek után lohol), hogy is fogalmazzak, hát, szóval rajta jobban nyomot hagytak ezek az esti falások. Ezért aztán úgy döntöttünk, hogy lemondunk erről. Hogy karácsonykor legyen, mit visszahízzunk.:-) Szombat este azonban megint belecsaptunk a lecsóba. Vendégeink voltak és a somlói hegy levéhez ettünk ezt is-azt is.
Tortilla guacamoléval, paradicsommal, salátával és sonkával
(Meleg előétel)
Hozzávalók:
tortilla
saláta
koktélparadicsom
Jamon Serrano
gouda sajt
Guacamole
2 érett, puha avokádó
1 lime leve
tejszín
só
frissen őrölt bors
fokhagyma
Tabasco
A guacamoléhoz az avokádókat megpucolom, ráfacsarom a lime levét, belereszelem a fokhagymát és összeturixolom. Annyi tejszínt adok hozzá, hogy krémes állagú legyen. Sózom, borsozom és pár csepp Tabascoval pikánssá teszem. A tortillára felére guacamolét kenek, szórok rá apróra vágott salátát, koktéparadicsomot, Jamon Serrano sonkát, ill. gouda sajtot. Mint a palacsintát feltekerem, kenek rá egy kevés vajat, majd szendvicssütőben megsütöm.
Sertésszűz spenóttal, zöldbors mártással és tagliatellével
Hozzávalók:
1,2 kg sertésszűz
só
frissen őrölt bors
mélyhűtött spenót
só
fokhagyma
tagliatelle
zöld bors
tejszín
mézes mustár
Vizet teszek fel a tészta kifőzéséhez. A spenótot vajon kiolvasztom, majd sóval és fokhagymával ízesítem. 2 evőkanálnyi zöld borsot kicsit összetörök, majd egy forró serpenyőbe dobom és fél perc alatt kipattogtatom. Aztán felhúzom 3 dl tejszínnel. Sózom, borsozom ill. hozzáadok 1 ek mézes mustárt. Összeforralom. A tésztát al dente (jelen esetben 6 perc) alatt kifőzöm. A húst besózom, borsozom, majd olivaolaj és vaj keverékében magas hőfokon körbepirítom 5 perc alatt. Ennyi idő pont elég, hogy belül a husi még rosé maradjon.
Vaníliakrémes linzer vörösáfonyával és mogyoróval
Hozzávalók:
1 cs Tante Fanny linzertészta
Krém
5 dkg liszt
5 dkg cukor
fél l tej
1 vaníliarúd
5 dkg őrölt mogyoró
5 dkg aszalt vörösáfonya
2 tojás sárgája (4 fehérje a tetejére a habhoz)
5 dkg cukor
A lisztet és a cukrot kikeverem az apránként hozzáadott tejjel. Egy vaníiliarudat felhasítok, a pépet kiszedem belőle, majd a rudat is beledobom a tejbe és felfőzöm, hogy sűrű krém legyen. Ha kész, a vaníliarudat kidobom belőle. A tojások sárgáját habosra keverem 5 dkg cukorral, majd a forró krémhez adom az őrölt mogyoróval és az áfonyával együtt. A tésztára öntöm. A tojások fehérjét egy csipet sóval keményre verem és betakarom vele a vaníliakrémet. 180 fokon addig sütöm, míg a tojásfehérje aranyszínű nem lesz a tetején.
A főétel és a desszert ötlete egyaránt egy-egy régi (2005/2 és 10) Fakanál magazinból származik. Turbózva lettek, persze.